Honduras

Sist oppdatert: 01.06.2021

Honduras er en republik i Mellemamerika. Landet har en kystlinje både til Stillehavet i syd og Det Caribiske Hav i nord. Vidste du, at Honduras har storslåede mayaruiner med hieroglyffer, stenkalendere og meget mere? Her finder du alt, hvad du bør vide om Honduras.

Foto: Unsplash/Donal Caliz

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Tegucigalpa
Etniske grupper: Mestizos (dem med en blandet baggrund, især dem af oprindelig og europæisk afstamning, men også dem af afrikansk afstamning) 90%, indianske 7%, af afrikansk afstamning 2%, af europæisk afstamning 1%
Sprog: Spansk (officielt), samt en række lokale og oprindelige sprog som Garífuna, Miskito, Sumo, Pech og Jicaque
Religion: Romersk-katolske 47 %, protestanter 41 %, ateister 1 %, Andet/Ingen 11 % (2014)
Befolkningstal: 10 593 789 (2023)
Styreform: Demokratisk konstitutionel republik
Areal: 112 490 km2
Valuta: Lempira
Bruttonationalprodukt per indbygger: 6 741 PPP$
Nationaldag: 15. september

Geografi

Honduras er den næststørste blandt de mellemamerikanske lande. Landet omfatter store bjergområder fra grænsen til Nicaragua i sydøst til grænsen til El Salvador i sydvest. Mere end halvdelen af ​​landarealet er højere end 900 meter over havets overflade. Det højeste punkt er Cerro las Minas, som er 2.649 meter over havets overflade.

Ved kysterne er klimaet tropisk. Inde i landet er det tørrere og køligere. Temperaturen er stabil og varierer kun med højden.

Landet er kendt for sin naturlige mangfoldighed, og har en lang række arter af pattedyr, herunder brøleaber, bæltedyr, myreslugere, navlesvin og tapirer. Kattedyr omfatter puma og jaguar. Honduras har også mere end 700 forskellige fuglearter.

Landet er udsat for kraftige orkaner og oversvømmelser. I den nordøstlige del af landet er der regnskove, som er truet af skovhugst og udvidelse af landbrugsarealer. Skovrydning øger også risikoen for jorderosion. Landets største ferskvandskilde, Yojoa-søen, har længe været forurenet af minedrift og landbrug. Siden 2010 har regeringen iværksat foranstaltninger til at rydde op i dette naturmonument.

Klimaændringer i Honduras er en stor udfordring og er et af de mest udsatte lande. Hyppigheden af ​​naturkatastrofer, såsom oversvømmelser, mudderskred, tropiske storme og orkaner, forventes at stige i takt med, at klimaændringerne intensiveres.

Historie

Honduras var tidligt beboet af forskellige urfolk. Mayacivilisationen slog sig ned i den vestlige del af Honduras og udviklede blandt andet avanceret matematik og tidsregning. Mayaerne havde deres højkultur i byen, som nu hedder Copán. Cristoffer Columbus ankom i 1502, og i løbet af et par årtier blev Honduras indlemmet i det spanske imperie. Fra 1570 blev landet styret fra Guatemala sammen med andre spanske kolonier. Disse lande dannede en løs føderation efter de blev selvstændige fra Spanien i 1820’erne. Samarbejdet varede imidlertid ikke længe, og i 1838 blev Honduras en selvstændig republik.

De liberale og de konservative har siden vekslet mellem at være i opposition og i position. Med undtagelse af en kort periode (1957-1963) har hele landets moderne historie været præget af militær kontrol. Dette på trods af, at Honduras overgik til civilt styre i 1982. Et forsøg på at skille den civile og militære magt, som startede i 1990-tallet, men det mislykkedes – og landets præsident blev afsat i et nyt militærkup i 2009.

Samfund og politik

Ifølge forfatningen fra 1982 er Honduras et demokrati, hvor præsidenten har den udøvende magt, parlamentet har lovgivende magt, og domstolene har den dømmende magt. Ikke desto mindre har præsidenten mere magt end forfatningen dikterer, og det meste af lovgivningen kommer fra præsidenten. Præsidenten er både regeringschef og statsoverhoved og vælges hvert fjerde år ved direkte valg. Militærets indflydelse fortsætter med at forme politik i landet. Både under og efter kuppet i 2009 har Honduras gennemgået flere politiske kriser, hvor præsidenten, parlamentet og domstolene har været i konflikt med hinanden. Lige siden begyndelsen af ​​det 20. århundrede har de to højreorienterede partier Venstre og Nationalpartiet domineret politik. I de seneste årtier har nogle mindre partier etableret sig og blevet valgt ind i Nationalforsamlingen. I 2022 blev Xiomara Castro landets første kvindelige præsident.

Ligesom mange andre steder i verden er retssystemet præget af korruption og straffrihed for eliten. Presse- og ytringsfriheden er begrænset, og landet er et af de farligste i verden for aktivister og journalister. Samfundet er præget af bandekriminalitet og vold, og landet er flere gange blevet kåret som verdens farligste land, der ikke er i krig.

Kvinder og piger lider også særligt af kønsbaseret vold, herunder i hjemmet. Det anslås, at en kvinde blev dræbt hver 28. time i Honduras i 2022.

Immigration til Honduras er et komplekst fænomen, der har været en vigtig kilde til befolkningstilvækst og kulturelle forandringer gennem meget af landets historie. I 2020 var det palæstinensiske immigrantsamfund i Honduras det næststørste i Latinamerika med omkring 280.000 kvinder, mænd og børn. Ifølge UNHCR oplever Honduras stigende strømme af mennesker, der rejser ind i landet, og i 2023 vil 400.115 fordrevne have transit gennem Honduras (og disse kommer normalt fra lande i Syd- og Mellemamerika), hvilket er mere end det dobbelte af antallet af mennesker, der rejste gennem Honduras i 2022. Mere end 250.000 er blevet internt fordrevet i Honduras, som følge af vold i landet mellem 2004 og 2018. Hundredtusinder har forsøgt at rejse til USA for et bedre liv, selvom USA her gjorde dette mere og mere vanskeligt med strengere grænsekontrol. Det anslås, at 300 kvinder, mænd og børn, forlader Honduras hver dag.

Honduras var et af de lande, der grundlagde FN i 1945. De er også medlem af en række af FN's specialorganisationer, og internationale organisationer som World Trade Organization (WTO).

Økonomi og handel

Honduras var i lang tid fuldstændig afhængig af eksportindtægter fra bananer, men også kaffe. I 1998 blev landet ramt af orkanen Mitch, som ødelagde 70 procent af bananplantagerne og store dele af kaffeproduktionen. Økonomien fik et alvorligt knæk, men kom sig efterhånden med megen hjælp fra udlandet. Nabolandenes handelsblokade efter statskuppet i 2009 samt den globale finanskrise førte til endnu en økonomisk nedtur.

I dag står især amerikanske fabrikker for en stor del af eksporten. Fabrikkerne ligger i skattefri zoner og USA er landets vigtigste handelspartner. Serviceerhverv tegner sig for størstedelen af ​​landets økonomi. Penge, som udstationerede honduranere sender hjem til deres familier, er også vigtige for økonomien.

Over halvdelen af ​​befolkningen lever i fattigdom – og dem, der bor på landet, såvel som oprindelige folk og dem af afrikansk afstamning, er særligt ramt af uligheder og diskrimination.

Kilder

Landguiden, Store Norske Leksikon, BBC Country Profiles, CIA World Factbook, Britannica. Befolkningstallene og HDI-indeksen er fra FN, Økologisk fotavtrykk er fra Global Footprint Network.

Kort over Honduras