Ghana

Sist oppdatert: 14.02.2023

Ghana er en republik i Vestafrika og regionens næststørste økonomi. Vidste du, at en af ​​verdens største kunstige søer, Lake Volta, ligger i Ghana? Her finder du alt, hvad du bør vide om Ghana.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Accra
Etniske grupper: Akan 45,7 %, Mole-Dagbani 18,5 %, Ewe 12,8 %, Ga-Adangme 7,1 %, Gurma 6,4 %, Guan 3,2 %, Grusi 2,7 %, Mande 2 %, andre 1,6 % (2021)
Sprog: Ghana er et sprogligt mangfoldigt land med over 80 sprog. Asante/Twi 16%, Ewe 14%, Fante 11,6%, Boron (Brong) 4,9%, Dagomba 4,4%, Dangme 4,2%, Dagarte 3,9%, Kokomba 3,5% Akyem 3,2%, gav 3,1%, andet, inklusive engelsk (officiel) 31,2 % (2010)
Religion: Kristne 71,2%, muslimer 17,6%, traditionelle 5,2%, andre/uspecificeret/ingen 6% (2010)
Befolkningstal: 34 121 985 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 238 540 km2
Valuta: Cedi
Bruttonationalindkomst per indbygger: 6 498 PPP$
Nationaldag: 6. marts

Geografi

Ghana har en varieret natur. Kyststriben består af blandt andet sandstrande, mangroveskove, græsarealer og opdyrket jord. I sydvest ligger et frodigt område med regnskov, og i sydøst er naturen præget af skovklædte bjergområder. I nord er landskabet præget af savanner. Over halvdelen af ​​Ghanas landareal er under 150 m over havets overflade. Landets højeste punkt er Afadjato, 885 meter over havets overflade. Lake Volta, en af ​​verdens største kunstige (menneskeskabte) søer, ligger i Ghana.

Ghana ligger i den tropiske klimazone. De sydvestlige dele har omkring 120 regnvejrsdage om året. Det regner mindre på kystsletten i sydøst, sandsynligvis på grund af kystens retning og den stabiliserende påvirkning af køligere vand i havet udenfor. Den sydlige del har to regnsæsoner, en fra april til juni og en fra september til november. Mod nord aftager nedbøren, og nord for Tamale er der kun én regntid. I den tørre sæson, som i Ghana varer fra fire til seks måneder, blæser der tørre vinde fra Sahara. Temperaturerne er høje og ændrer sig lidt i løbet af året.

En tredjedel af Ghanas landareal er truet af ørkendannelse, som forværres af skiftende dyrkning, overdyrkning, overgræsning og skovhugst. De nordlige dele af landet er jævnligt udsat for langvarige og ødelæggende tørkeperioder. Blandt miljøtrusler fører emissioner fra industri og landbrug samt utilstrækkelig affaldshåndtering til udbredt vandforurening. En del af dyrelivet i landet er truet af ulovlig jagt.

Historie

Forskellige folkeslag og landbrugssamfund har boet i Ghana siden 1400 fvt. Fra 1300-tallet opstod forskellige riger og samfund i området. De mest magtfulde kongeriger opstod i det nordlige Ghana, hvor de handlede guld og kolanødder på tværs af Sahara. I det 19. århundrede var der over 100 forskellige kongeriger i området. Den største, Ashanti Federation, udviklede sig til områdets økonomiske og administrative centrum.

Flere europæiske nationer etablerede handelsposter langs den ghanesiske kyst fra det 15. århundrede. De vigtigste handelsvarer var guld, slaver og elfenben. Ud over det 19. århundrede fik Storbritannien kontrol over kystområderne, og i 1901, da Ashanti-forbundet blev besejret af briterne, blev hele området en britisk koloni under navnet Guldkysten. Udviklingen og investeringen i kolonien førte til en uddannet befolkning og en politisk bevidst overklasse. Her opstod en nationalisme og modstand mod kolonimagten, som flere ghanesere tilsluttede sig efter Anden Verdenskrig, og i 1957 blev Ghana den første tidligere koloni i Vestafrika, der opnåede selvstændighed.

I 1966 overtog militæret magten i landet. Demokratiske reformer blev først gennemført i 1990'erne. Valget i 2000 var et vendepunkt for Ghana, da præsidentskiftet for første gang i landets historie fandt sted gennem et demokratisk og frit valg.

I 2007 fejrede Ghana 50 år som selvstændig stat. Under markeringen blev Ghana holdt frem som en af ​​succeshistorierne i Afrika - da landet også var ved uafhængighed i 1957 - med politisk stabilitet og økonomisk vækst.

Samfund og politik

Ghana er en præsidentiel republik med et flerpartisystem. Den udøvende magt ligger hos præsidenten, som vælges ved almindelige valg for fire år. Præsidenten kan kun genvælges én gang. Præsidenten vælger selv næstformanden og regeringen, men disse skal godkendes af folketinget.

Parterne må ikke være religiøst, geografisk eller etnisk baseret. Der er hovedsageligt to partier, der dominerer. Ghana betragtes som et af de mest stabile demokratier i Afrika syd for Sahara. Ghana har også en aktiv udenrigspolitik og deltager ofte i FN's fredsbevarende operationer.

Landet har mange forskellige etniske grupper, men få etniske konflikter. Undertrykkelse af kvinder er forbudt, men tradition og traditionelle kønsroller – som findes i alle lande i verden – betyder, at kvinder ofte har færre muligheder for arbejde og uddannelse end mænd. Seksuelle minoriteter har få rettigheder, og homoseksualitet kan resultere i strenge straffe. Sundhedssystemet har store mangler og mangler, men i den seneste tid har politikken været præget af et øget søgelys på skole og sundhedsvæsen.

Ghana blev medlem af De Forenede Nationer den 8. marts 1957, og landet er medlem af en række FN-specialorganisationer, samt Verdenshandelsorganisationen, Det Økonomiske Fællesskab af Vestafrikanske Stater (ECOWAS), Cotonou-aftalen , Den Afrikanske Union (AU) og Commonwealth of Nations (The Commonwealth of Nations).

Økonomi og handel FN rollespil

Ghana har haft god økonomisk vækst siden 2000'erne, og andelen af ​​fattige er faldet drastisk. I 2010 begyndte Ghana at udvinde olie, hvilket førte til stor økonomisk vækst. Olieindustrien bidrog til, at landet gik fra at være rangeret som et lavindkomstland til at blive rangeret som et mellemindkomstland. Selvom velstandsudviklingen har været stor, lever omkring en tredjedel under fattigdomsgrænsen.

Landets vigtigste eksportvarer er kakao, guld og tømmer, hvilket gør økonomien sårbar over for udsving i priserne på verdensmarkedet.

Den vigtigste økonomiske sektor er serviceerhvervet, som står for mere end halvdelen af ​​bruttonationalproduktet. Landbrug, skovbrug og fiskeri beskæftiger størstedelen af ​​befolkningen og står for omkring 20 procent af bruttonationalproduktet. Landet har også en udviklet industrisektor. Ghana har gode handelsforbindelser med Europa og Asien.

FN rollespil

FN-foreningen tilbyder et rollespil for skoleåret 2023/24, hvor eleverne skal forsøge at løse en konflikt i Sikkerhedsrådet (mali-konflikten). Ghana er medlem af Sikkerhedsrådet, og de følgende afsnit er information relateret til dette spil.

Læs mere om FN's rollespil her.

Forbindelser med andre lande i Sikkerhedsrådet

Ghana har et relativt venligt forhold til alle de andre medlemmer af Sikkerhedsrådet. De er især optaget af gode naboforhold og udviklingen af ​​Vestafrika, men har også interesser i at opretholde gode handelsforbindelser med vetomagterne USA og Kina. De to sidstnævnte investerer også mange penge i Ghana, som landet ønsker, at de skal fortsætte med.

Ghana er medlem af flere internationale organisationer, herunder Den Afrikanske Union (AU) og Det Økonomiske Fællesskab af Vestafrikanske Stater (ECOWAS).

Tips

Ghana er kritisk over for styret i Mali, som kom til magten gennem et militærkup. Samtidig forstår de noget af den kritik, som Malis myndigheder retter mod Frankrigs rolle i Mali. De af jer, der spiller Ghana, frygter, at oprørsgrupperne vil få endnu bedre fodfæste, hvis regimet skulle svækkes for meget eller kollapse fuldstændigt. En forværring af situationen i Mali vil også ramme landene i nærområdet, herunder Ghana. Ghana er i hvert fald positiv over for planerne om et nationalt valg, der skal afholdes i 2024, og lægger gerne pres på overgangsregeringen for at overholde dette. Efter Mali bad FN-styrkerne om at forlade landet, er der øget bekymring for, at valget er i fare.

Ghana er kritisk over for de russiske lejesoldater i Wagner, men anerkender behovet for at bruge militær magt mod oprørsgrupperne i Mali. Ghana vil dog understrege, at der ikke er nogen militær løsning alene. Der skal i højere grad tages hensyn til politiske, sociale og økonomiske forhold, og løsningen skal findes gennem dialog og forhandlinger. Ghana vil derfor indtage en rolle i Sikkerhedsrådet, som forsøger at finde en balance mellem mange forskellige hensyn.

De delegerede fra Ghana er også ivrige efter at bruge Sikkerhedsrådets møde til at fremhæve den vanskelige humanitære situation i Mali, og vil være kritiske over for sanktioner, der påvirker civilbefolkningen. Mindst to tredjedele af indbyggerne i Mali betragtes som fattige. Konflikt og klimaændringer udgør betydelige udfordringer for civilbefolkningen. Dertil kommer, at krigen i Ukraine rammer befolkningen i Mali og Sahel hårdt, blandt andet på grund af øgede priser og manglende kornimport. Ghana mener derfor, at mere nødhjælp er nødvendig, men også at fredsbevarende initiativer skal arbejde langsigtet med de underliggende årsager til konflikt.

I den forbindelse er det særligt vigtigt for Ghana at fokusere på klimaforandringerne og især tørke og ørkendannelse i Mali og Sahel. Klimaændringer er ofte en af ​​flere underliggende årsager til konflikt. Mangel på mad, vand og job betyder, at folk bliver nødt til at forlade deres hjem og skal finde nye måder at beskytte sig selv og deres familier på. Når det bliver sværere at få arbejde, mad og husly, samtidig med at forskellene mellem rig og fattig stiger, kan unge blive særligt udsatte. Voldelige ekstremistiske og oprørsgrupper kan udnytte dette til at rekruttere unge mennesker til gengæld for "sikkerhed" og loyalitet. Det er yderst relevant for situationen i Mali, mener Ghana. På et møde i Sikkerhedsrådet i april 2023 opfordrede Ghana landene til at øge deres nødhjælpsbudgetter til Mali. Du, der spiller Ghana, kan derfor byde velkommen til humanitær bistand som et kernepunkt, du ønsker at medtage i resolutionen.

Ghana støttede MINUSMA, og mener, at operationen burde være fortsat. Men da Mali krævede, at FN-styrken forlod, stemte Ghana og resten af ​​Sikkerhedsrådet for afviklingen af ​​MINUSMA på mødet den 30. juni 2023. Ghana sagde på mødet, at afviklingen af ​​MINUSMA ikke må betyde, at det internationale samfund forlader det Mali fuldstændig. Det kan derfor tyde på, at Ghana stadig ønsker en vis grad af international tilstedeværelse. Her er du, der spiller Ghana, velkommen til at komme med en løsning, som du kan foreslå på mødet. Hvis Mali lægger sig helt på bagkant i forhold til international tilstedeværelse, kan man blive enige om, at økonomiske sanktioner mod landet kan blive nødvendige.

Ghana vil forsøge at arbejde tæt sammen med Gabon og Mozambique, som også sidder i Sikkerhedsrådet. De af jer, der spiller Ghana, er velkomne til at foreslå, at soldater fra Den Afrikanske Union (AU) udstationeres i Mali, som erstatning for FN-soldaterne. Dette kan så fx finansieres gennem FN.

Disse tips er tænkt som en starthjælp til at forstå det land, du vil repræsentere. Men det er vigtigt, at du ikke føler dig bundet af det, der står her. Når du udfører FN-rollespillet, er du landet, og du er fri til at argumentere, som du vil.

Kort over Ghana