Colombia

Sist oppdatert: 07.01.2023

Colombia er et frodigt land i det nordlige Sydamerika. Vidste du, at Colombia er blandt de lande i verden med den største biodiversitet? På denne side finder du alt, hvad du bør vide om Colombia. Læs mere om konflikten i Colombia her

Foto: Unsplash/Niels van Altena

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Bogota
Etniske grupper: Europæisk afstamning + blandet europæisk og indfødt 87,6 %, afrikansk afstamning 6,8 %, indfødt 4,3 % (2018 est.)
Sprog: Spansk (officielt)
Religion: Christian (for det meste romersk-katolske) 92,3%, andet/uspecificeret 7,7% (2020 estimeret)
Befolkningstal: 52 085 168 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 1 138 910 km2
Valuta: Colombiansk peso
Bruttonationalindkomst per indbygger: 20 287 PPP$
Nationaldag: 20. juli

Geografi

Colombia er det fjerdestørste land i Sydamerika. Det er præget af bjergrige områder i vest, og Amazonas regnskov i øst. Ved grænsen til Ecuador er Andesbjergene opdelt i tre bjergkæder. Der er mange bjergtoppe i mere end 5.000 meter over havets overflade. Floderne Magdalena og Cauca løber mellem bjergkæderne, og dette er også det mest befolkede område. Hovedstaden, Bogotá, ligger på et plateau i en af ​​de østlige bjergkæder. Temperaturen er konstant hele året. Det er koldt i bjergene, og der er altid sne på de højeste tinder.

Omkring halvdelen af ​​Colombia er dækket af skov, og skovrydning fører til udryddelse af mange dyre- og plantearter. Grundet overforbrug af pesticider er jord- og vandkvaliteten dårlig. Landet ligger mellem to kontinentalplader, hvilket betyder, at der er hyppige jordskælv og vulkanudbrud.

Historie

Arkæologiske fund viser, at Colombia allerede var beboet for 13.000 år siden. De dyrkede landbrug med kunstig kunstvanding og var tidligt i gang med at udvikle komplekse politiske systemer. I 1499 kom spanske erobrere til Colombia. Landets første by, Santa Marta, blev grundlagt i 1525. Colombia var Spaniens største kilde til guld, og Cartagena blev hurtigt en af ​​de vigtigste havne i det spanske imperium. Modstanden mod den spanske overmagt voksede gradvist, og med befrielseshelten Simón Bolívar i spidsen blev selvstændigheden opnået i 1819.

Det 20. århundrede var præget af voldsomme konflikter mellem de konservative og de liberale. Det var først ved militærkuppet i 1953, at de begyndte at samarbejde, og fra 1957 delte de magten de næste 20 år. I dette politiske samarbejde blev venstrefløjen udelukket, hvilket førte til fremkomsten af ​​paramilitære og voldelige guerillabevægelser, især i byerne. Efter over 50 års borgerkrig mellem myndighederne og lokale oprørsgrupper, hvor også narkobander har spillet en rolle, har parterne de seneste år indgået flere vigtige fredsaftaler.

Samfund og politik

Colombia er en republik, hvor præsidenten har den udøvende magt, mens Kongressen har den lovgivende magt. Præsidenten vælges gennem en folkeafstemning. Personen er herefter præsident for fire år, og kan kun genvælges én gang for yderligere fire år. Kongressen består af to dele: Repræsentanternes Hus og Senatet. Medlemmerne af kongressen vælges også gennem en folkeafstemning.

Grundloven siger, at borgernes menneskerettigheder skal beskyttes, men under borgerkrigen er der begået grove overgreb fra alle parter i konflikten. Colombia er medlem af blandt andet FN og Organisationen af ​​Amerikanske Stater.

Økonomi og handel

Traditionelt har økonomien været baseret på landbrug, foruden store indtægter fra eksport af kaffe og bananer. I dag er olie Colombias vigtigste lovlige eksportvare.

Landet eksporterer også store mængder ulovlig kokain. Stofeksport giver udfordringer for politiet, da der er etableret store og voldelige narkokarteller med stor magt. Colombias vigtigste handelspartnere er USA, EU og Kina, foruden nabolandene i Sydamerika.

Kort over Colombia