Cambodja

Sist oppdatert: 21.09.2023

Cambodja er et monarki i Sydøstasien med omkring 16 millioner indbyggere. Vidste du, at Cambodja har verdens fjerdestørste ferskvandsfiskeri - efter Kina, Indien og Bangladesh? Her finder du alt, hvad du bør vide om Cambodia.​​​​​​​

Foto: ILO/Sovannara K

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Phnom Penh
Etniske grupper: Khmer 97,6%, cham 1,2%, kinesere 0,1%, vietnamesere 0,1%, andre 0,9%
Sprog: Khmer (officielt) 95,8%, andre 4,2% (2019)
Religion: Buddhister (officiel) 97,9%, muslimer 1,1%, kristne 0,5%, andre 0,6% (2013)
Befolkningstal: 16 946 446 (2021)
Styreform: Monarki
Areal: 181 040 km2
Valuta: Riel à 100 sen
Bruttonationalindkomst per indbygger: 5 349 PPP$
Nationaldag: 9. november

Geografi

Naturen i Cambodja er præget af en stor central slette, der udgør omkring tre fjerdedele af landets areal. Omkring sletten er der bjergkæder og plateauer. Landet har en kyst i sydvest. Mekong-floden, som er en af ​​verdens største floder, løber gennem hele landet fra nord til syd. Vest for floden ligger Sydøstasiens største sø Tônlê Sab. I regntiden er store dele af den centrale slette oversvømmet. Næsten 40 procent af landets areal er dækket af skov og regnskov. Landet har et tropisk monsunklima med regntid fra maj til oktober og tørt vejr fra november til april.

Cambodja kæmpe​​​​​​​r med flere miljøproblemer. På landet er adgangen til rent drikkevand dårlig, og i byerne er grundvandet forurenet på grund af manglende håndtering af industriaffald, affald og spildevand.

Landet kæmper også med omfattende skovrydning. Siden 1969 er landets oprindelige regnskov blevet reducere​​​​​​​t med over 70 procent. Dette har ført til at dyr er blevet truet. Fiskebestanden i Tônlê Sab er stærkt reduceret på grund af overfiskning.

Historie

Fra det 8. århundrede til omkring 1500 var Cambodja centrum for det indflydelsesrige Angkor-imperium. Kongeriget var et af de mest magtfulde i Sydøstasien, men at forfalde fra det 13. århundrede. Området var i perioder kontrolleret af Thailand og Vietnam, før landet blev en fransk koloni i 1863. Under 2. Verdenskrig blev Cambodja besat af Japan, inden Frankrig igen tog over. Efter krigen voksede kravet om selvstændighed, og i 1953 blev landet selvstændigt. Fra 1960'erne støttede Cambodja det kommunistiske Nordvietnam i dets kamp mod USA og det pro-amerikanske Sydvietnam. I 1970 organiserede USA og Sydvietnam et statskup i Cambodja for at forhindre landet i at blive mere kommunistisk. Statskuppet startede en fem år lang borgerkrig. I 1975 tog den kommunistiske bevægelse Khmer Rouge magten i landet under ledelse af Pol Pot. Under de Røde Khmerers brutale styre blev over 600.000 mennesker henrettet, og omkring 1,7 millioner døde af sult og sygdom. I 1979 væltede vietnamesiske styrker De Røde Khmerer. De Røde Khmer fortsatte en brutal guerillakrig mod den pro-vietnamske regering indtil 1999. I 1993 vedtog landet en demokratisk forfatning.

Samfund og politik

Cambodja er et monarki med et parlamentarisk flerpartisystem. Statsoverhovedet er kongen, som har stor indflydelse og stor magt. Den udøvende magt ligger hos premierministeren, som også er regeringschef. Der afholdes jævnligt valg, men demokratiet har store mangler. Siden 1993 har Cambodian People's Party (CCP), ledet af premierminister Hun Sen, siddet i regering. Siden valget i 2013, hvor CPP faldt kraftigt, er Hun Sen blevet mere og mere autoritær. Forud for valget i 2018 havde regeringen opløst næsten al politisk opposition.

Cambodja har store social​​​​​​​e problemer. Arven fra de brutale Khmer Rouge har sat dybe spor i alle dele af samfundet. Mindre end 30 procent af befolkningen har adgang til rent drikkevand, og omkring hvert tredje barn er væksthæmmet som følge af underernæring. Mange lider også af posttraumatisk stress som følge af krigen.

Cambodja er et af de lande i verden med den største andel af handicappede. Trods store mangler er det offentlige sundhedsvæsen blevet bedre, men borgerne skal selv betale for hjælpen. En hel generation vokse​​​​​​​de op som analfabet under De Røde Khmerer, og i dag er der stor mangel på skoler og lærere. Landet mangler uddannede borgere.

Økonomi og handel

Cambodja har haft stærk økonomisk vækst siden 1998, bortset fra en kort nedtur under den globale finanskrise i 2008. Mange borgere er blevet løftet ud af ekstrem fattigdom, men ulighederne mellem rig og fattig bliver større. Trods den økonomiske vækst er Cambodja stadig et af Asiens fattigste lande. Korruption er et udbredt problem, og landet er rangeret som det mest korrupte i Øst- og Sydøstasien (efter Nordkorea).​​​​​​​

Økonomien har altid være​​​​​​​t baseret på landbrug, men cambodjanere kæmper med skrøbelige kunstvandingssystemer og dårlig udnyttelse af jorden. Næsten halvdelen af ​​befolkningen arbejder i landbruget, og produktionen er hovedsageligt til eget forbrug. Tekstilindustrien er vokset kraftigt siden midten af ​​1990'erne og er i dag landets vigtigste eksportvare.

Fundet af olie i Thailandbugten og store mængder naturgas i den nordlige del af landet forventes også at bidrage til økonomisk vækst. Turisme er den næstvigtigste industri og forventes at vokse betydeligt i fremtiden. Selvom landet ​​​​​​​har oplevet økonomisk vækst, er økonomien fuldstændig afhængig af bistand fra Asian Development Bank, Kina, Japan og USA.

Kort over Cambodja