Bangladesh

Sist oppdatert: 19.09.2023

Bangladesh ligger i Sydasien. Landet grænser op til Indien og Myanmar. Bangladesh er et af verdens tættest befolkede områder. Vidste du, at Bangladesh har verdens største mangroveskov og har en af ​​verdens længste strande? På denne side finder du alt, hvad du bør vide om landet.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøkkeltall og fakta

Hovedstad: Dhaka
Befolkning: Bengalere 98%, andre 2% (2011)
Sprog: Bengali 98,8%, andre 1,2% (2011)
Religion: Muslimer 89,1%, hinduer 10%, andre 0,9% (2013)
Befolkningstal: 172 954 319 (2023)
Styreform: Parlamentarisme
Areal: 148 460 Km2
Valuta: Bangladeshisk taka
Bruttonationalindkomst per indbygger: 7 395 PPP$
Nationaldag: 26. marts

Geografi

Bangladesh er et frugtbart land, der hovedsageligt består af lavland og deltaområder omkring floderne Brahmaputra og Ganges. 90 procent af landet ligger under 10 meter over havets overflade. I den østlige del af landet er der et mere kuperet terræn med både høje fjelde og dybe dale. Det tropiske monsunklima producerer store mængder nedbør om sommeren, mens vintrene er lidt køligere på grund af den tørre luft, der blæses ind fra indlandet.

På grund af sin lavtliggende geografi er Bangladesh særligt udsat for oversvømmelser, som har forårsaget store problemer for landet i de seneste årtier. Oversvømmelserne menes at være relateret til skovrydning i nabolandene Nepal og Bhutan. I 1991 dræbte en stor oversvømmelse omkring 140.000 mennesker. Selvom landet har meget vand, mangler mere end halvdelen af ​​befolkningen adgang til rent drikkevand. Der er boret brønde for at give et alternativ til det forurenede overfladevand, men tilstedeværelsen af ​​arsenholdige bjergarter i landet gør, at brøndvand også ofte er sundhedsskadeligt. På kysten mod vest finder man et af de sidste jungleområder i Sydasien, Sundarbans, som også er hjemsted for den truede bengalske tiger. Dette område er på FN's verdensarvsliste (UENSCO).

Historie

Bangladesh er en del af Bengal-regionen som omfatter Bangladesh og den indiske stat Vestbengalen. Regionen har i over 3000 år været styret af buddhistiske, hinduistiske, muslimske eller britiske herskere. Kejser Aurangzeb fra Mughal-riget tillod det britiske østindiske kompagni at etablere sig i Calcutta-regionen. Briterne fik mere og mere magt i området og tog kontrol over Bengalen i 1757.

Efter et indisk oprør blev nutidens Bangladesh, Pakistan og Indien en britisk koloni i 1858. Bengalen var den største provins i Britisk Indien. Da Britisk Indien gik i opløsning i 1947, blev området opdelt i to uafhængige stater, Indien og Pakistan, hvor Bengalen blev delt mellem disse to stater. Den østlige del af Bengalen, med en overvejende muslimsk befolkning, tilhørte Pakistan og gik under navnet Østpakistan.

På grund af store kulturelle, politiske og etniske uligheder mellem Øst- og Vestpakistan steg utilfredsheden blandt befolkningen i Østpakistan. Ved valget i 1970 vandt det politiske parti Awami League i Østpakistan, som ønskede uafhængighed. Vestpakistan var imod dette, og en blodig borgerkrig brød ud, og næsten 10 millioner mennesker flygtede ud af landet. Til sidst gik Indien ind i konflikten, og Østpakistan blev uafhængig i december 1971 og tog navnet Bangladesh. Fra 70'erne og frem til 1990 var landet under militært styre, og præget af konflikter, militærkup og mord på præsidenter. Selvom der blev indført demokratiske valg fra 1990, er landet stadig præget af stor politisk uro. Islamistiske ekstremistiske grupper er også vokset sig større i landet i de senere år.

Samfund og politik

Bangladesh er et parlamentarisk demokrati. Parlamentet udpeger en formand hvert femte år. Præsidenten kan kun genvælges én gang og har hovedsageligt en ceremoniel rolle. Præsidentens vigtigste rolle er at udpege en premierminister, der sammen med sin selvvalgte regering har den formelle magt i landet. Politik er domineret af konstante konflikter mellem landets to største politiske partier, Awami League (AL) og Bangladesh Nationalist Party (BNP). Politisk motiverede mord, trusler og vold er udbredt. Lige siden landet fik selvstændighed, har militæret haft stor indflydelse på politik.

Manglende sikkerhed gør hverdagen usikker for den fattige bengalske befolkning. Politiet og retsvæsenet har ringe tillid blandt befolkningen, da menneskerettighedskrænkelser og korruption forekommer relativt ofte. Indskrænket ytringsfrihed betyder, at politisk modstand mod den herskende elite kan være farlig. Siden 2017 er over 740.000 rohingyaer fra Myanmar flygtet til Bangladesh efter at være blevet forfulgt af Myanmars militær.

Du kan læse mere om Rohingya-konflikten her.

Økonomi og handel

Bangladesh har oplevet en stærk økonomisk udvikling siden 1990'erne. Ikke desto mindre er landet stadig meget fattigt, og over en tredjedel af landets befolkning lever under fattigdomsgrænsen. En stor del af befolkningen arbejder i landbruget, men landbrugsområderne er i høj grad ejet og kontrolleret af nogle få rige mennesker. De seneste årtiers ødelæggende oversvømmelser har betydet, at mange småbønder er nødt til at sælge deres jord for at overleve. Det har ført til en stigning i den forskellige fordeling af ejerandele mellem bønderne og de store lodsejere.

Jute (en træfiber, der bruges til tekstilproduktion) og te har traditionelt været blandt landets vigtigste eksportvarer. Faldende efterspørgsel og priser på verdensmarkedet har dog ført til stadigt lavere indkomster fra disse industrier. I de senere år har tøjproduktion været drivkraften bag økonomisk vækst. Det har også skabt markant flere arbejdspladser, men vilkårene er meget hårde. Korruption, energimangel og dårlig infrastruktur hæmmer den økonomiske udvikling, og landet er stadig afhængig af international bistand.

Kort over Bangladesh