Costa Rica

Sidst opdateret: 27.01.2021

Costa Rica er en republik i Mellemamerika, mellem Nicaragua i nord og Panama i sydøst. Vidste du, at Costa Rica er kendt for sit rige dyre- og planteliv? Den unikke biologiske mangfoldighed tiltrækker mange turister til landet. Her er alt, hvad du bør vide om Costa Rica.

Foto: Unsplash/Zdenek Machacek

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: San Jose
Befolkning: Europæisk oprindelse/Mestizo 83,6%, afrikansk oprindelse 7,8%, indianer 2,4%, andre 6,2% (2011)
Sprog: Spansk (officielt), engelsk
Religion: Romersk katolske 76,3%, evangelikalske 13.7%, Jehovas vidner 1.3%, andre protestanter 0.7%, andre 4.8%, ingen 3.2%
Befolkningstal: 5 212 173 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 51 100 Km2
Valuta: Costaricansk colón
Bruttonationalindkomst per indbygger: 24 923 PPP$
Nationaldag: 15. september

Geografi

Costa Rica ligger midt i Mellemamerika og har kystlinje mod Stillehavet i vest og Det Caribiske Hav i øst. Mellem de to kystlinjer ligger der en række bjergtoppe, som når over 3500 meter. Her finder man også flere synlige aktive vulkaner. Cerro Chirripo er det højeste punkt med 3819 meter over havet.

Der er to årstider i Costa Rica: regntid fra maj til november - og tørketid fra december til april. Der er en enorm dyremangfoldighed i landet og omkring ¼ af landets areal er beskyttede områder. Costa Rica er udsat for vulkanudbrud og jordskælv. Landets største miljøproblemer er jorderosion og luftforurening.

Costa Rica omfatter også øen Isla del Coco i Stillehavet, som ligger ca. 550 km fra kysten.

Historie

Der er fundet spor af 10 000 år gammel bebyggelse i Costa Rica. Landet var i tidligt beboet af folkeslagene mayaer og chibchaer, men de blev fordrevet eller døde af sygdomme, som europæerne tog med sig, da de ankom i 1521. I begyndelsen var europæerne meget lidt interesserede i landet, og de bosatte sig ikke i området før 20 år senere.

Costa Rica lå langt fra den koloniale hovedstad i Guatemala. På grund af dette udviklede der sig et fællesskab af spanske småbønder med egen identitet og med større økonomisk lighed end i andre dele af Latinamerika. I midten af 1800-tallet udviklede kaffe og bananer sig til at blive landets vigtigste økonomiske grundlag. Landet blev selvstændigt fra Spanien i 1821. Costa Rica var medlem af den Mellemamerikanske Føderale Republik frem til 1838, hvorefter landet blev en selvstændig republik. Siden 1800-tallet har der kun været to perioder med ustabilitet i landet. Først i 1917 til 1919 da Federico Tinoco herskede som diktator, og senere i 1948 da en 44-dages borgerkrig udbrød som følge af et omstridt præsidentvalg. I 1949 fik landet en ny grundlov, som blandt andet betød afskaffelse af militæret, udvidelse stemmeretten, nationaliserede banker og indførsel af formueskat.

José Figueres Ferrer grundlagde Det Nationale Befrielsespartiet (PLN), som siden 50’erne har domineret politikken i Costa Rica. Under Ferrers styre blev grundlaget for det, som i dag kendes som den costaricanske velfærdsstat, lagt. I anden halvdel af 1900-tallet udfordrede en række præsidenter fra det konservative Pusc-parti Ferrer og velfærdsstaten, men velfærdspolitikken blev aldrig alvorlig truet.

Samfund og politik

Som demokratisk republik er Costa Ricas præsident både statsoverhovedet t og regeringschef. Hvert fjerde år er der valg, hvor både præsidenten og nationalforsamlingen skal vælges. Det er de to partier, PLN og Pusc, som stort set har domineret den politiske scene. I nyere tid er der derimod dukket en række andre mindre partier op, som har sat sit præg på politikken.

Costa Rica regnes for at være et af Mellemamerikas mest stabile demokratier og bedste velfærdsstater. Rettigheder og frihed for indbyggerne er sikret gennem grundloven og respekteres i høj grad. Til trods for landets velfærd er det store forskelle mellem rig og fattig. Økonomisk vækst i landet er mest kommet de rige til gode. Hver femte costaricaner regnes i dag som fattig.

Lovlig og ulovlig indvandring fra Nicaragua kommer i stigende grad til Costa Rica som lavtlønnede arbejdstagere. Dette er en udfordring for det godt udbyggede velfærdssystem. I 2001 blev der bygget en mur langs grænsen til Nicaragua, hvilket medførte spændinger mellem landene. Organiseret kriminalitet og narkotikahandel udgør også en større og større samfundsudfordring.

Økonomi og handel

Costa Rica har traditionelt været et landbrugsland. Dyrkning af kaffe, bananer, ananas, sukkerrør, kakao, ris, majs, kartofler og bønner har gennem historien været de vigtigste indtægtskilder.

I dag udgør turismen en væsentlig indtægtskilde i landet, og landet er et populært rejsemål. En nedgang i økonomien rystede Costa Rica i slutningen af 1990-tallet, men efter årtusindeskiftet er landets økonomi igen begyndt at vokse. Myndighedernes ønske om at styrke højteknologiske virksomheder, for at øge eksportgrundlaget, er en af forklaringerne bag væksten. Landet kæmper med et voksende budgetunderskud, som begyndte omkring finanskrisen i 2008.

I dag er Costa Ricas økonomi stærkt baseret på landbrug, turisme og eksport af elektronik. Efter en folkeafstemning i 2007 indgik Costa Rica en frihandelsaftale med USA, der er Costa Ricas største handelspartner og investor.


Kort over Costa Rica