Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Tirana
Etniske grupper: Albanere 82,6%, grækere 0,9%, andre 1% og uspecificeret 15,5% (2011)
Sprog: Albansk 98,8%, græsk 0,5%, andre 0,6 %, og uspecificeret 0,1% (2011)
Religion: Muslimer 56,7%, Romersk-katolikker 10%, ortodokse 6,8%, ateister 2,5%, Bektashi (sufist-alevi-orden) 2,1%, andre 5,7%, uspecificeret 16,2% (2011) Note: Andelen er estimeret. Der findes ikke opdateret statistik, da alle moskeer og kirker blev nedlagt i 1967 og religiøst tilhørsforhold blev forbudt. I 1990 blev privat religiøs udøvelse lovlig igen.
Befolkningstal: 2 832 439 (2023)
Styreform: Parlamentarisk demokrati
Areal: 28 748 km2
Valuta: Lek
Bruttonationalindkomst per indbygger: 18 552 PPP$
Nationaldag: 28. november

Geografi 

Albanien er et lille land med store skove og bjergområder. Landets højeste bjerg er Korab, 2764 meter over havets overflade. Omkring en tredjedel af landet er dækket af skov, hovedsageligt løvskov. Albanien har en lang kystlinje og frugtbare kystsletter langs Adriaterhavet.

Klimaet er opdelt; den vestlige del er præget af et middelhavsklima, med varme og tørre somre og milde og fugtige vintre, mens der i de østlige bjergområder er meget nedbør og kolde vintre. I den nordøstlige del af Albanien kan temperaturen falde til minus 20 grader om vinteren.

Landets største miljøudfordringer er knyttet til forurening fra industrien, fordi industrien fra sovjettiden ikke er blevet moderniseret. Derudover har en hurtig tilstrømning til byerne ført til miljøforurening. Landet mangler også økonomiske bevillinger til forbedring.

Historie

Albanerne nedstammer fra illyrerne, som i oldtiden boede i det, der nu er Albanien. Fra 168 f.Kr. til 395 f.Kr. var landet en romersk provins. Derefter fulgte et par århundreder med invasioner, besættelser og lokale magtkampe. Det Osmanniske Rige erobrede Albanien i det 15. århundrede.

Efter det osmanniske nederlag i Balkankrigen i 1912 proklamerede albanske ledere Albanien som en uafhængig stat den 28. november. Landet etablerede en provisorisk regering, og staten blev internationalt anerkendt i 1913. Da stormagterne i Europa skulle fastlægge de nye grænser, endte omkring halvdelen af den albanske befolkning i nabolandene - som Serbien og Kosovo.

Mellemkrigstiden var præget af vanskeligheder med at opbygge landet til en nation indefra, samtidig med at landet var under pres fra nabomagterne. I 1939 blev landet besat af Italien, som skabte et Storalbanien, der omfattede Kosovo og de albanske dele af Nordmakedonien. Efter Anden Verdenskrig etablerede landet et kommunistisk regime, ledet af Enver Hoxa. I 1947 løsrev Albanien sig fra Jugoslavien og allierede sig med Sovjetunionen og senere med Kina.

Landet udviklede sig hurtigt til et af de hårdeste kommunistiske og ateistiske diktaturer, hvor tusindvis af "klassefjender" blev henrettet. Indtil 1990 var Albanien et meget isoleret og lukket land. Efter diktatoren Enver Hoxhas død i 1985 blev der forsigtigt indledt reformer, og de første frie valg blev afholdt i 1991.

Albanien var det sidste land i Europa, der opgav kommunismen. Den første ikke-kommunistiske regering blev valgt i 1992. Siden da har politik i landet været præget af konflikt mellem de to store partier: Socialistpartiet i regering og Det Demokratiske Parti i opposition. Under krigen i Kosovo i 1998-99 flygtede næsten en halv million kosovoalbanere til Albanien, og landet åbnede sig mere op for omverdenen.

Økologiske fodaftryk

9 1

1,1

jordkloder i Albanien

Hvis alle mennesker på Jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Albanien ville vi have behov for 1,1 jordkloder.

Statistik Økologiske fodaftryk

Samfund og politik

Albanien er en demokratisk og parlamentarisk republik baseret på princippet om magtdeling. Regeringen er det højeste administrative organ. Præsidenten er statsoverhoved og vælges ved folketingsvalg for fem år. Præsidenten kan kun genvælges én gang. Præsidentens rolle er for det meste formel og bør ikke have et partitilhørsforhold. Statsministeren udnævnes af formanden efter forslag fra det eller de partier, der har flertal i Folketinget. Den lovgivende magt ligger hos parlamentet, som vælges hvert fjerde år.

På trods af at Albanien på papiret anses for demokratisk, har politikerne haft svært ved at skabe en demokratisk tradition i landet. Næsten alle valg er blevet kritiseret for snyd og ulovligheder. Korruption og organiseret kriminalitet er også en stor udfordring i landet. Borgerrettigheder som religionsfrihed og foreningsfrihed respekteres af de albanske myndigheder, men pressefriheden er ikke høj, og journalister risikerer at blive forfulgt.

Albanien er et af de fattigste lande i Europa. Fordi det er svært at få arbejde i Albanien, flytter mange mennesker til Grækenland og Italien. Næsten alle familier i Albanien har mindst ét ​​familiemedlem i udlandet. I dag (2023) arbejder anslået 20 procent af landets erhvervsaktive befolkning i andre lande. Trods fattigdom klarer mange sig ved at få tilsendt penge fra pårørende i udlandet.

Albanien er medlem af FN 14. december 1955 og landet er blandt andet medlem af FN, Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Verdensbanken samt Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), Europarådet og forsvarsalliancen NATO .

Økonomi og handel

Da det kommunistiske styre faldt i 1991, var Albanien bagud i forhold til andre stater i Østeuropa med hensyn til landets økonomi. Albanien var dengang, som nu, et af de fattigste lande i Europa, og det sidste af landene i østblokken til at reformere sin økonomi. Overgangen fra planøkonomi til markedsøkonomi gik i starten hurtigt, men politisk uro førte til store tilbageslag.

I løbet af 00'erne blev økonomien forbedret, men væksten er siden fladet ud. Verdensbanken betragter i øjeblikket Albanien som et mellemindkomstland. Det er primært servicesektoren, der er vokset. Øget minedrift har også bidraget til et økonomisk opsving, mens landbrugets andel af BNP er faldet. Landbruget beskæftiger næsten halvdelen af ​​den erhvervsaktive befolkning. Penge sendt hjem af albanere i udlandet er også et vigtigt bidrag til økonomien.

I dag handler Albanien mest med andre EU-lande, hvor Italien er den vigtigste handelspartner. Albanien import er betydelig større end landets eksport. De vigtigste eksportsvarer er olie, metaller, tekstiler og sko.

Statistikk

Statistikk for Albanien på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål (sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

2 832 439

mennesker i Albanien

Statistik Befolkning

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

10 4

1,4

børn per kvinde i Albanien

Statistik Fertilitet

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

10

børn der dør per 1000 levendefødte i Albanien

Se statistik over børnedødelighed i alle lande

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

5

18 552

BNP per indbygger i PPP-dollar i Albanien

Statistik BNP

Menneskelig udvikling

15

65 / 188

HDI-index for menneskelig udvikling i Albanien

%land% er nummer 65 af 188 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Statistik HDI-index

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

6 10 10 10 10 10 10 10 10 10

0,4

af 10 er underernærede i Albanien

Se statistikk over underernærte i alle land

Klima

Økologiske fodaftryk

9 1

1,1

jordkloder i Albanien

Hvis alle mennesker på Jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Albanien ville vi have behov for 1,1 jordkloder.

Statistik Økologiske fodaftryk

CO2-udslip

Antal ton CO2-udslip per person

10 5

1,54

ton CO2-udslip per person i Albanien

Statistik CO2-udslip

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

1

0,144

GII-index i Albanien

Statistik Ligestilling

Sundhed

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

10 10 10 10 10 10 10 1 0 0

7,1

har adgang til rent vand i Albanien

Statistik Drikkevand

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

10 10 10 10 10 10 10 10 7 0

8,7

af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Albanien

Statistik Vaccine mod mæslinger

Uddannelse

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

13

er forventet antal år i skolen i Albanien

Statistik Skolegang

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

10 10 10 10 10 10 10 10 10 9

9,9

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Albanien

Statistik Læse- og skrivefærdigheder

Kort over Albanien