10 feb.
Bælgfrugter kan hjælpe verdenen med at opnå FN's Verdensmål nummer 2 om at udrydde sult, og nummer 13 om at stoppe klimaforandringerne. Plantene er en vigtig kilde til protein og kan bruges som klimavenlig gødning.
World pulses dayBælgfrugter er frø fra bælgvækster som linser, ærter og forskellige typer bønner. Frugterne indeholder meget protein og er derfor gode næringskilder. I områder med dårlig adgang til kød er de ekstra vigtige, fordi proteinindholdet i bælgfrugter kan erstatte animalske proteinkilder.
Verdens dag for bælgfrugter er en mulighed til at øge bevidstheden om fordele ved bælgfrugter, og hvordan bælgfrugter bidrager til bæredygtige madsystemer og en verden uden sult.

Foto: Unsplash/Betty Subrizi
Bælgfrugter og FN's Verdensmål
Bælgfrugter er både gode næringskilder og klimavenlige madalternativer. De er derfor vigtige i kampen om at nå FN's Verdensmål nummer 2,, som handler om at udrydde sult og FN's Verdensmål nummer 13, som handler om at stoppe klimaændringerne.

Vigtig som næringskilde
Bælgfrugter er en vigtig næringskilde og mad ressource, som kan bruges i kampen mod sult. Frugten er klimavenlig, næringsrig og giver madsikkerhed. Endvidere indeholder de meget protein - og også jern og antioxidanter, som er vigtige for kroppen samt fibre, der giver god mæthedsfølelse.
Frugterne sænker kolesterolet, bidrager til kontrol af blodsukkerniveauet i vores kroppen og anbefales i håndtering af diabetes og hjertesygdomme (Kilde: Landsforeningen for hjerte- og lungesyge).
Derudover er bælgfrugten let at dyrke og kan give bønder større økonomisk stabilitet.

Vigtig i kampen mod klimaændringerne
Ved at være en god kilde til protein kan bælgfrugterne erstatte en del af vores kødindtag. Kødproduktion har et højt klimaaftryk, og det er derfor positivt for miljøet, hvis man spiser flere bælgfrugter og mindre kød.
Desuden er bælgfrugter enkle at dyrke og kan også bruges som klimavenlig gødning i stedet for kunstgødning.
Historie
Den 20. december 2013 vedtog FN's Generalforsamling en resolution (A/RES/68/231), som udråbte 2016 til det internationale bælgfrugtår. FN's organisation for ernæring og landbrug (FAO) ledede fejringen.
Året øgede offentlighedens bevidsthed om de ernæringsmæssige og miljømæssige fordele ved bælgfrugter som en del af bæredygtig madproduktion.
I 2019 udråbte Generalforsamlingen den 10. februar til Verdens dag for bælgfrugter gennem resolution A/RES/73/251.