Tolerance er grundstenen i et fredelig samfund. Alle mennesker er forskellige, og tolerance handler om at respektere hverandre på trods af de forskelligheder, der er. Tolerance skaber fælles forståelse og respekt. Når man forstår hverandre, finder man ud, at man måske ikke er så forskellige, som man først troede.

At fremme tolerance er specielt vigtigt i dagens samfund. Tolerance skaber accept på tværs af kulturer og meninger, mens intolerance skaber fremmedfrygt og grundlag for splittelse. Racisme, ekstremisme og konflikter opstår på grund af intolerance og mangelfuld forståelse. Derfor er det vigtigt, at verdens lande og befolkninger står sammen om at øge tolerance og modarbejde intolerance, som skaber splittelse.

Alle medlemslande opfordres til at fremme tolerance, både blandt skoleelever og i befolkningen generelt.

Historie

Da FN og UNESCO fyldte 50 år i 1995, bestemte de, at året skulle være FN’s år for tolerance. FN’s hovedopgave er at arbejde for fred i verden, og tolerance er essentiel i det arbejde.

Verden havde på dette tidspunkt været vidne til en øgning af intolerance, vold, terrorisme, fremmedfrygt og diskriminering. I den anledning vedtog UNESCO’s medlemslande en principerklæring om tolerance, som udgjorde grundlaget for en mere tolerant verden.

I erklæringen står der, at intolerance truer fred og hindrer udvikling. Derfor har medlemslandene ansvar for at udvikle og opmuntre til respekt for menneskerettigheder og grundlæggende friheder for alle. Erklæringen understreger, at staterne bør lave nye love, når det er nødvendigt for at sikre ens behandling af og lige muligheder for alle grupper og individer i samfundet.

Den internationale tolerancedag blev fejret for første gang i 1996 for at minde verden om vigtigheden af principerklæringen. Siden den gang er dagen blevet markeret hvert år for at bidrage til at sprede tolerance og øge bevidstheden om enhver intolerance, som stadig kan være udbredt i verden i dag.

Endvidere oprettede UNESCO en pris for at anerkende dem, der havde udført store præstationer for at fremme tolerance i verden. Denne pris, kaldte UNESCO Madanjeet Singh-prisen, og den uddeles hvert år på den internationale tolerancedag.

Tolerance er respekt, accept og værdsættelse af den rige mangfoldighed i alle verdens kulturer, vores udtryksformer og vores måder at være mennesker på.

Principerklæringen om tolerance

Hvordan kan vi bekæmpe intolerance?

Intolerance opstår som oftest på baggrund af manglende forståelse. Ting man ikke forstår, kan virke fremmede og føre til stereotypier og fordomme. At lære hverandre at kende og lære af hverandre er derfor noget af det vigtigste samfund kan gøre for at skabe tolerance og opnå respekt mellem mennesker.

Gennem lovgivning: enhver stat har pligt til at følge menneskerettighedslovene, samt forbyde hadkriminalitet og diskriminering, og give enhver samme adgang til juridisk hjælp.

Gennem uddannelse: intolerance er ofte et resultat af uvidenhed og frygt for det ukendte. Børn må lære om tolerance og menneskerettigheder.

Gennem adgang til information: en fri presse og en mangfoldighed af meninger er vigtige for at bekæmpe dem, som spreder intolerance i det offentlige rum.

Gennem personlig refleksion: alle har et ansvar for ikke at sprede intolerance.

Gennem at finde lokale løsninger: selv om verden bliver mere og mere global, findes løsningerne på lokalt niveau og hos enkeltindividet. Vi er alle en del af løsningen.

Tolerance er med andre ord en politisk, juridisk og moralsk pligt til at beskytte og bevare menneskerettighederne.

Ressourcer

Temaside om menneskerettigheder

Temaside om ekstremisme og terrorisme

Temaside om flygtninge

FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur (UNESCO)