1 mar.
FN arbejder med at forebygge og forhindre diskriminering og stigmatisering af alle mennesker.
Zero Discrimination DayFN's Internationale dag mod al diskriminering sætter søgelyset på de millioner af mennesker, som lever med stigma og diskriminering. Dagen skal fejre mangfoldighed og slå ned på diskriminering i alle former. Dagen blev markeret for første gang i 2014, og det er FN's AIDS-program (UNAIDS), som har ansvaret for markeringen.
Hvad er diskriminering?
Diskriminering er negativ behandling af enkeltmennesker eller grupper på baggrund af blandt andet køn, race, nationalitet, religion, funktionsnedsættelse, seksualitet, social klasse, alder og civilstatus. Hvis nogen fratages muligheder på baggrund af disse forskelle, er det diskriminering.
Diskriminering på job, skole, i sundhedsvæsnet eller på andre områder reducerer menneskers muligheder for at deltage fuldt ud i samfundet. De seneste år har UNAIDS fokuseret på at ændre lovgivning, som er diskriminerende og implementere nye love, som beskytter mod diskriminering. For eksempel love, der stopper børneægteskaber og love som beskytter kvinder fra vold.
Et samfund uden diskriminering er et bæredygtigt samfund
FN's Verdensmål er verdens fælles arbejdsplan for at udrydde fattigdom, reducere ulighed og stoppe klimaændringerne inden 2030.

For at løse disse udfordringer er arbejdet med at stoppe diskriminering centralt. Dette arbejde berører mange af målene -blandt andet Verdensmål 4, som vil sikre inkluderende, retfærdig og kvalitetsuddannelse - og fremme muligheder for livslang læring for alle. Uddannelse er nøglen til udvikling og åbner en verden af muligheder, som gør, at hver enkelt af os kan bidrage til et bæredygtigt samfund.

At beskytte mod diskriminering i samfundet berører også mål 10 Mindre ulighed. Delmål 10.2 siger følgende; "Inden 2030 sikre umyndiggørelse og fremme social, økonomisk og politisk inkludering af alle, uafhængigt af alder, køn, funktionsevne, race, etnicitet, national oprindelse, religion eller økonomisk eller anden status". Ved at afskaffe diskriminerende love, politik og praksisser - og tværtimod fremme inkluderende lovgivning og og politik kan vi nå målet om mindre ulighed i og mellem lande.
Andre Verdensmål der arbejder mod diskriminering er blandt andet mål 3: Sundhed og trivsel, mål 5: Ligestilling mellem kønnene, mål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst og mål 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner.




Fakta om diskriminering
- 67 lande har love, der kriminaliserer forhold mellem to personer af samme køn (UNAIDS)
- Over 130 millioner piger mellem 6 og 17 år har ikke adgang til skolegang (UNICEF)
- Over 2.7 milliarder kvinder globalt er juridisk begrænset fra at have samme valg af jobs som mænd (UNWOMEN)
- På verdensbasis oplever næsten 30% af alle kvinder fysisk eller seksuel vold fra en partner i løbet af livet (UNWOMEN)
Alle må bidrage til at sætte en stopper for diskriminering. Deltag i debatten ved at bruge hashtagget #zerodiscrimination