Omkring 15% af verdens befolkning lever med en form for funktionsnedsættelse. Dette gør personer med nedsat funktionsnedsættelse til verdens klart største minoritet.

Den internationale dag for funktionsnedsættelse markeres for at bevidstgøre verden om situationen for mennesker med nedsat funktionsevne og stimulere til tiltag, der kan give lige muligheder til alle mennesker – uanset funktionsevne. 

At funktionshæmmede kan deltage i samfundet på lige linje med ikke-funktionshæmmede vil føre til fremgang og udvikling for alle. 

Funktionshæmmede møder forhindringer

Funktionshæmmede har generelt dårligere sundhed, lavere uddannelser, færre økonomiske muligheder og højere fattigdom end mennesker uden funktionshæmninger. Dette skyldes i stor grad mangel på tilgængelige tjenester og tilrettelægning og de mange forhindringer, de møder i hverdagen.

Af forhindringer finder vi dem, som er knyttet til det fysiske miljøet, eller de som er et resultat af lovgivning eller politik eller fra samfundsholdninger eller diskriminering.

  • Over én milliard mennesker lever med en form for funktionsnedsættelse. Det vil sige, at 1 af 7 mennesker i verden har en funktionsnedsættelse.
  • 80% af folk med funktionsnedsættelse bor i udviklingslande.
  • 50% af folk med funktionsnedsættelse har ikke råd til sundhedstjenester.
  • Funktionshæmmede børn har næsten fire gange større sandsynlighed for a opleve vold end ikke-funktionshæmmede børn. 
Aktivist for funktionshæmmedes rettigheder møder FN's Generalsekretær, Antonio Guterres

Historie

Ved slutningen af FN's tiår for funktionshæmmede i 1992 besluttede FN's Generalforsamling, at verden hvert år skal markere 3. december som international dag for funktionshæmmede. 

Hvad gør FN?

Funktionshæmmedes rettigheder

Selv om rettighederne i menneskerettighedskonventionen gælder for alle mennesker, ved vi, at funktionshæmmede ekskluderes fra mange vigtige områder i samfundet, som uddannelse, sundhed og arbejde. Derfor oprettede FN en særlig konvention om handicappedes rettigheder (CRPD) i 2006.

Konventionen stiller krav til, hvordan medlemslandene skal sørge for at også funktionshæmmede kan få opfyldt menneskerettighederne, som er nedfældet i andre FN-konventioner. Konventionen indeholder ikke nogle nye, særskilte rettigheder.

Kortet herunder viser, hvilke lande som har tilsluttet sig konventionen. 

Omkring 15% af verdens befolkning lever med en form for funktionsnedsættelse i følge Verdens Sundhedsorganisation (WHO). Dette gør personer med nedsat funktionsevne til verdens klart største minoritet.

FN's fond for funktionsnedsættelser

FN giver støtte til organisationer, der arbejder for at fremme livskvaliteten for funktionshæmmede og organisationer, som arbejder for større bevidsthed om CRPD og funktionsnedsættelser. Fondet finansieres gennem frivillige donationer fra medlemslandene.

FN's inklusionsstrategi for funktionshæmmede

I 2019 lancerede FN en helhedsstrategi for, hvordan FN skal arbejde for bedre inklusion af funktionshæmmede i hele FN-systemet. Strategien er den første systemomfattende mekanisme for inklusion nogensinde og giver konkrete retningslinjer for at sikre fremgang og måle ændring.

Videomelding om inkluderingsstrategien for funksjonshemmede fra FNs generalsekretær

Verdensmålene

FN's Verdensmål er verdens fælles arbejdsplan for at udrydde fattigdom, bekæmpe ulighed og stoppe klimaændringer inden 2030. Et af  hovedprincipperne i Verdensmålene er, at ingen skal efterlades tilbage (Leaving no one behind).

Funktionsnedsættelser står centralt i mange af målene og er specifikt nævnt i flere af delmålene.

Overordnet handler  Verdensmål 3 om at sikre sundhed og trivsel. Halvdelen af personer med funktionsnedsættelser har ikke råd til den sundhedshjælp, de har brug for - derfor sigter delmål 3.8 på at sikre almen adgang til sundhedstjenester inden 2030.

Verdensmål 4 handler om at sikre inkluderende, retfærdig og god uddannelse og fremme muligheder for livslang læring for alle, inklusiv for personer med funktionsnedsættelser. Delmål 4.5 handler specifikt om at sikre lige adgang til alle niveauer af uddannelse for sårbare grupper, som eksempelvis funktionshæmmede. 

Personer med nedsat funktionsevne er også specifikt nævnt i FN's Verdensmål 8.5, som handler om at «opnå fuld og produktiv beskæftigelse og anstændigt arbejde for alle kvinder og mænd, deriblandt unge og personer med nedsat funktionsevne» inden 2030.

Nært knyttet til dette finder vi Verdensmål 10, som handler om at sikre myndiggørelse og fremme social, økonomisk og politisk inklusion af alle, inklusiv personer med nedsat funktionsevne.

Mål 11 arbejder for at gøre byer og lokalsamfund inkluderende, trygge, robuste og bæredygtige. Delmålene retter sig specielt mod universel udformning af byrum og transportsystemer.

At realisere rettighederne, handlefriheden og lederskabet til personer med nedsat funktionsevne vil fremme vor fælles fremtid. Vi har brug for alle, inklusiv funktionshæmmede, for at nå Verdensmålene. På denne internationale dag for personer med nedsat funktionsevne, lad os forpligte os på at bygge en bæredygtig, inkluderende og retfærdig fremtid for alle, uden at efterlade nogen tilbage. 

FNs generalsekretær António Guterres

Ressourcer