7 sep.
Dagen anerkender den essentielle roller, som politiet spiller for global sikkerhed.
Læs mere om dage på FN's egne siderDen internationale dag for politisamarbejde anerkender den vigtige rolle, som politiet spiller for global sikkerhed. Dagen blev vedtaget af FN's Generalforsamling 16. december 2022, gennem resolution A/RES/77/241.
Resolutionen understreger «behovet for at styrke internationalt samarbejde på globalt, regionalt og subregionalt niveau på forskellige områder knyttet til forebyggelse og bekæmpelse af transnational kriminalitet, specielt transnationalt organiseret kriminalitet, og forebyggelse og bekæmpelse af terrorisme.»
Behovet for globalt samarbejde
Dagens kriminalitet krydser grænser både fysisk og virtuelt; cyberkriminalitet, terrorisme, organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet har alle en international komponent. Nationalt politi har behov for efterretning og støtte fra andre lande for at beskytte sine borgere og stille kriminelle for retten. For eksempel:
Nye teknologier. Organiserede kriminelle grupper udnytter den stigende digitaliseringen for at gennemføre angreb og tilrettelægge ulovlig virksomhed. Sociale netværk og teknologiplatforme bruges også til at finde og udnytte sårbare ofre.
Styrkelse af grænsekontrollen. Kriminelle rejser ofte med stjålne pas og ID-kort for at flygte fra et land til et andet. Handel med mennesker og ulovlige varer involverer ofte flere lande.
Deling af intelligens og bedst praksis. Kriminelle udnytter svage led i den globale sikkerhed, så det er vigtigt, at alle lande har den nyeste efterretningen, adgang til politiinformation og databaser samt oplæring i, hvordan de kan bruge dette.
Kilde: Interpol
Interpol og FN
Interpol er en international organisation etableret for at bidrage til internationalt kriminalpolitisamarbejde. Samarbejdet mellem Interpol og FN, specielt når det gælder terrorisme og menneskehandel, er nedfældet i flere FN-resolutioner.
De syv globale politimål, udviklet sammen med FN's 2030-agenda, åbner for en helhedstænkning omkring internationalt politisamarbejde og sikring af lokalsamfund. Målene er i tråd med flere af FN's Verdensmål, inklusiv mål 5 (Ligestilling mellem kønnene), mål 16 (Fred, retfærdighed og stærke institutioner) og mål 17 (Partnerskab for handling).
Verdensmålene fokuserer blandt andet på at opbygge inkluderende samfund, sikre international fred og sikkerhed og reducere korruption og kriminalitet. Delmål 16.a understreger specifikt behovet for internationalt samarbejde for at styrke relevante nationale institutioner og opbygge kapacitet på alle niveauer, særligt i det globale syd, for at forebygge vold og bekæmpe terrorisme og kriminalitet.