Turisme er en af ​​verdens vigtigste industrier. Det tegner sig for 10 procent af verdens bruttonationalprodukt (BNP) og 10 procent af arbejdspladserne globalt. Selvom dette giver enorme muligheder, følger det også med et stort ansvar. Efterhånden som flere og flere mennesker rejser, bliver bæredygtig turisme vigtigere.

Turisme er meget sårbar over for klimaændringer, herunder ekstremt vejr, skader på ejendom og attraktioner og sikkerhedsproblemer. Samtidig bidrager turismesektoren også til klimaforandringerne. I 2016 var sektoren ansvarlig for 1597 millioner tons transportrelaterede CO2-udledninger, og dette forventes at stige til 1998 millioner tons i 2030 (Kilde: UNWTO).

World Tourism Organization ​

World Tourism Organisation (UNWTO) er en særlig organisation i FN, der arbejder for at fremme sund, bæredygtig og universelt tilgængelig turisme med særligt fokus på lavindkomstlandenes behov. Organisationen fungerer som en videnbase og et globalt forum for sager relateret til turisme.

World Tourism Day er blevet markeret hvert år den 27. september siden 1980. Datoen blev valgt, fordi World Tourism Organisation blev etableret på samme dato ti år tidligere, den 27. september 1970.

Bæredygtig turisme

Diskussionerne omkring turisme har i stigende grad handlet om at gøre den mere bæredygtig. Bæredygtig turisme handler om alle tre dimensioner af bæredygtig udvikling – økonomi, miljø og sociale forhold. Bæredygtig turisme påvirker også alle FN's 17 bæredygtighedsmål.

Se også: 12 smarte tips til at blive en bæredygtig turist

Lære mer