Verdens bomuldsdag markeres for at øge synligheden af bomuldssektoren og bevidstheden om den kritiske rolle, sektoren spiller for økonomisk udvikling, international handel og fattigdomsbekæmpelse.

Markeringen har også som mål at fremhæve vigtigheden af vedvarende, inkluderende og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse og anstændigt arbejde for alle.

Hvad er bomuld?

Bomuld er et af de stoffer, som du sandsynligvis finder mest af i dit klædeskab. Bomuld er behageligt, hypoallergensk, åndbart og slidstærkt. Stoffet er lavet af de hvide, luftige fibre, der findes rundt om bomuldsplanternes frø.

Bomuldsplanterne dækker hele 27 % af verdens tekstilbehov, og det optager samtidig kun 2,1 % af verdens dyrkbare jord. Bomuldsplanterne er modstandsdygtige mod klimatiske ændringer, og kan dermed plantes i tørre zoner. Der bliver anvendt megen kunstgødning og meget vand, når man laver bomuld.

Næsten hele bomuldsplanten kan anvendes. Udover til tekstilproduktion kan planterne bruges til dyrefoder, papir, madolier, kosmetik eller brændstof.

Bomuld er mere end bare en vare. Næsten 29 millioner bønder har bomuld som deres levebrød, og over 100 millioner familier i 75 forskellige lande tjener på produktionen.

Bomuldsproduktion er et vigtigt værktøj til at bekæmpe fattigdom, fordi industrien giver arbejde og indtægt til mennesker i fattige og afsidesliggende områder. Specielt vigtig er industrien for kvinder i landsbyer, hvor arbejdsmulighederne er få.

Bomuld og Verdensmålene

FN’s verdensmål er verdens fælles arbejdsplan for at udrydde fattigdom, bekæmpe ulighed og stoppe klimaændringerne inden 2030.

Bomuldssektoren er vigtig for økonomisk udvikling og fattigdomsbekæmpelse.

Sektoren skaber arbejdspladser og er specielt vigtig i områder, hvor jobmulighederne er få. Produktionen er derfor med til at løfte mange ud af fattigdom.

Industrien er derfor vigtig for at opnå verdensmål 1, som sigter mod at udrydde fattigdom og verdensmål 8, som handler om at opnå fuld beskæftigelse og økonomisk vækst.

Gennem at gøre selve produktionen mere bæredygtig kan vi også arbejde for at nå flere af de andre mål.

Bomuldsplanter dyrkes i tørre og varme områder, hvor jorden er sårbar for erosion fra vind og vand. Derfor bruger bønderne megen kunstgødning. Bomuldsproduktionen forbruger også meget vand, da planten kræver megen fugtighed. Når der er dårlig dræning, bliver saltniveauet i jorden for højt, og man risikerer, at jorden bliver ubrugelig. Bomuld er også udsat for skadedyr, og derfor bruger bønderne sprøjtemidler på planterne. Disse sprøjtemidler kan forurene grundvandet.

Det er derfor vigtigt at arbejde for en mere bæredygtig bomuldsproduktion, som er i tråd med verdensmål 6: sikre rent vand til alle og skabe bæredygtig vandforvaltning, verdensmål 15: skabe bæredygtig brug af økosystemer og hindre landforringelse, og verdensmål 12: sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsmønstre.

Historie

I 2019 fremsatte fire afrikanske bomuldsproducenter et forslag til Verdens handelsorganisation (WTO) om, at der bør være en egen mærkedag for bomuld.

WTO var vært for fejringen i to år, før FN’s generalforsamling erklærede dagen for en officiel FN-dag i august 2021.

FN-resolutionen (A/RES/75/318), som proklamerer Verdens bomuldsdag, anerkender bomuld som levebrødet for millioner af mennesker og anerkender bomuldens bredere økonomiske og sociale betydning rundt omkring i verden.

Lær mere:

FN’s Verdensmål