Samerne har gennem historien måttet kæmpe for deres kultur og lige rettigheder. Det første samiske landsmøde i Trondheim i 1917 blev et vigtigt vendepunkt for samerfolket. Dette var første gang i historien nord- og sydsamere fra Norden samlede sig til et stort møde for at drøfte fælles samiske problemstillinger over nationalstatsgrænserne. En samisk bevidstgørelse blev født, og den lange proces frem mod folkeretslig og demokratisk ligeværd begyndte.

Samernes nationaldag blev vedtaget af Samerkonferencen i Helsinki i 1992 og er fælles for alle samere i Norge, Finland, Sverige og Rusland. Den blev fejret for første gang i 1993 samtidig med, at FN's internationale urbefolkningsår officielt blev åbnet i Karasjok.

I 2003 blev 6. februar officiel flagdag i Norge. For lykønske nogen med samerfolkets dag, siger man: Vuorbbe biejvijn! (lulesamisk), Læhkoeh biejjine! (sydsamisk) og Lihkku beivviin! (nordsamisk).

Dagen er ikke en officiel FN-dag, men er en vigtig dag at markere i Norden. FN markerer den internationale dag for urfolk den 9. august hvert år.

I dag er der omkring 476 millioner mennesker i 90 forskellige lande, som bliver regnet som oprindelig befolkning. Disse kommer fra ca. 5000 forskellige urfolksgruppe, og udgør 6% af jordens befolkning (Kilde: Worldbank).

Bilde fra lansering av FNs bærekraftsmål på samisk

Lancering af Verdensmålene på samisk. Foto: Svein Harald Lian

FN's erklæring for oprindelige folks rettigheder

Erklæringen fastslår både individuelle og kollektive rettigheder for oprindelige befolkninger samt mt rettigheder til kultur, identitet, sprog, arbejde, sundhed, uddannelse og andre tema. Erklæringen forbyder også diskriminering mod urfolk og fremhæver, at oprindelige befolkninger skal deltage i alle sager, der angår dem.

FN-erklæringen for urfolk blev vedtaget i 2007. Erklæringen er vigtig, fordi den åbner for, at oprindelige befolkninger skal kunne bestemme over landområder og ressourcer – selv om de ligger inden for en stats grænser. Endvidere indebærer det, at verdenssamfundet respekterer, at oprindelige befolkninger har egen kultur, som adskiller sig fra dem, der er i de lande, som de lever i. 

I 2019 blev FN's Verdensmål oversat til nordsamisk. I 2022 blev de også oversat til sydsamisk og lulesamisk.

Lær mere

ILO-konventionen om oprindelige folks rettigheder

FN's permanente forum for oprindelige folk

Temaside om demokrati og medborgerskab

FN's Internationale dag for oprindelige folk