En international dag for at støtte oprindelige folks kultur og rettigheder

Den internationale dag for oprindelige folk sætter fokus på oprindelige folks kultur og på den store mangfoldighed oprindelige folk repræsenterer. Det er også en anledning til at øge indsatsen mod diskriminering, eksklusion og fattigdom, som mange oplever dagligt.

Dagen blev indført i 1994 i forbindelse med det første møde i arbejdsgruppen for verdens oprindelige folk. Gruppens arbejde er en del af FN's arbejde for menneskerettighederne.

  • 476 millioner mennesker regnes som værende oprindelige folk.
  • De bor i 90 forskellige lande, og udgør omkring 5000 grupper af oprindelige folk.
  • Oprindelige folk udgør omkring 5 pct. af verdens befolkning.
  • Der findes omkring 7000 sprog blandt verdens oprindelige folk.

Der findes ingen officiel, international definition af oprindelige folk. Typiske kendetegn er, at de er marginaliseret i det samfund, de er en del af, de har har haft tilknytning til et bestemt geografisk område længe før nuværende nationale grænser blev etableret, de har en særpræget kultur, som er nært tilknyttet naturressourcer, og de adskiller sig socialt, kulturelt og/eller sprogligt fra den dominerende del af befolkningen.

Videobesked fra António Guterres, FN's generalsekretær, på den internationale dag for oprindelige folk i 2022:

FN's arbejde med oprindelige folks rettigheder

ILO-konventionen om oprindelige folks rettigheder

ILO-konventionen om oprindelige folks rettigheder er folkeretsligt bindende og omfatter oprindelige folks og stammefolks rettigheder.

Den internationale arbejdsorganisation (ILO) regulerer rettigheder og forpligtelser i arbejdslivet. Den mest centrale konvention for deres arbejde er konventionen om menneskerettigheder, som giver rettigheder for en bestemt gruppe, ikke bare enkeltindivider. Derfor lagde man oprindelige folks rettigheder under denne organisation, og sammen med arbejdstagerrettigheder kaldes dette såkaldte kollektive rettigheder.

FN's erklæring for oprindelige folks rettigheder

FN's erklæring for rettighederne til oprindelige folk blev vedtaget af FN's generalforsamling 13. september 2007, efter mere end tyve års forhandlinger mellem stater og repræsentanter fra de oprindelige folk.

Teksten fastsætter både individuelle og kollektive rettigheder for urfolk, samt rettigheder til kultur, identitet, sprog, arbejde, sundhed, uddannelse og andre temaer.

FN's specialrapportør

FN har også oprettet en specialrapportør og et permanent forum for oprindelige folk, som skal give råd og koordinere organisationens arbejde med oprindelige folks rettigheder.

Læs mere her

FN's erklæring om oprindelige folks rettigheder

Temaside om menneskerettigheder

ILO-konventionen om oprindelige folks rettigheder

Den internationale arbejdsorganisation (ILO)