2 apr.
Dagen skal bidrage til at, skabe forståelse for autisme i samfundet.
Mennesker, der lever med autisme, oplever dagligt stigmatisering og diskrimination. Derudover er der mangler i deres adgang til bistand og facilitering, hvilket er i strid med grundlæggende menneskerettigheder. Formålet med UN Autism Awareness Day er derfor at gøre verden mere opmærksom på denne diagnose. Offentlig uddannelse er vigtig, fordi den kan øge sandsynligheden for, at mennesker, der lever med autisme, får den hjælp, de har brug for, samt at stigmatiseringen og diskriminationen mod dem ophører.
Inklusion på arbejdspladsen: Udfordringer og muligheder i en post-pandemi-verden
Corona-pandemien har afsløret og forstærket skarpe uligheder rundt om i verden, både hvad angår fordelingen af indkomst og sociale ydelser, adgang til sundhedspleje, beskyttelse under loven og politisk inklusion. Det er uretfærdigheder, som mennesker med autisme har levet under i lang tid, og under pandemien blev deres forhold værre.
Et af målene under FN's mål for bæredygtig udvikling 8: Anstændigt arbejde og økonomisk vækst er at opnå fuld og produktiv beskæftigelse, lige løn for lige arbejde og anstændigt arbejde for alle kvinder og mænd, herunder unge og mennesker med handicap. Artikel 27 i konventionen om rettigheder for personer med handicap anerkender også "[...] rettigheder for personer med handicap til at arbejde på lige fod med andre [...]", og til at arbejde i et "[...] arbejdsmiljø, der er åben, rummelig og tilgængelig for mennesker med handicap [...]”.
På trods af at corona-pandemien har ført til den værste nedtur i den internationale økonomi siden den store depression, har pandemien åbnet op for nye måder at arbejde på. Fjernarbejde og brug af ny teknologi har blandt andet givet mennesker med autisme muligheder for at arbejde i mere traditionelle arbejdsmiljøer.
Konventionen om rettigheder for personer med nedsadt funktionsevne
Autisme omfatter flere forskellige diagnoser, der er relateret til hinanden, såsom infantil autisme og Aspergers syndrom. FN anerkender, at autisme og andre former for handicap er en del af vores mangfoldighed, og ønsker konsekvent at inddrage dem i sit arbejde for fattigdomsbekæmpelse og udvikling. Dette er nedfældet i konventionen om rettigheder for personer med handicap. Konventionen blev vedtaget i december 2006, men trådte først i kraft i maj 2008.
Konventionen er resultatet af årtiers FN-arbejde for at ændre holdninger og tilgange, vi har over for mennesker med handicap. FN arbejder for, at alle anerkender mennesker med handicap som borgere med rettigheder, aktive medlemmer af samfundet og mennesker, der kan træffe informerede beslutninger på egne vegne.
Konventionen om rettigheder for personer med handicap er tænkt som et menneskerettighedsinstrument med en yderligere dimension til social udvikling. Den slår fast, at mennesker med alle typer handicap har menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder på lige fod med mennesker uden handicap. Den identificerer også områder, hvor der skal foretages tilpasninger for at gøre det muligt for personer med handicap effektivt at udøve deres rettigheder.
FN's strategi for inklusion af personer med nedsat funktionsevne
I 2019 blev FN's strategi for inklusion af personer med nedsat funktionsevne lanceret. Strategien har som hovedopgave at danne grundlaget for bæredygtig og transformativ fremgang i arbejdet med at inkludere mennesker med nedsat funktionsevne i alt arbejde, FN laver. .
Strategien er baseret på tre overordnede indsatser for at opnå ful inklusion af personer med nedsat funktionsevne:
- Tvilling-spor indsatser - Nedsat funktionsevne er et tværfagligt tema og bør vurderes i alt arbejde, vi laver
- Intersektionalitet – Faktorer som køn, alder og sted påvirker individets leve- og livsvilkår. Disse faktorer påvirker også mennesker med nedsat funktionsevne og deres livserfaringer.
- Koordinering – En sammenhængende og koordineret indsats er vigtig for at accelerere fremgang, bygge videre på hinanden arbejde og opnå inklusion.
Ingen skal efterlades tilbage – FN's Verdensmål
FN's Verdensmål er designet til at bekæmpe ulighed, udrydde fattigdom og stoppe klimaforandringerne inden 2030. Et af hovedprincipperne i FN's Verdensmål er, at ingen skal stå tilbage. Udsatte mennesker og minoriteter bør prioriteres, og mennesker med handicap indgår heri.
Handicap er eksplicit nævnt i flere af FN's FN's Verdensmål:

4.5) Inden 2030, eliminere kønsforskelle i uddannelse og erhvervsuddannelse og sikre lige adgang til alle niveauer af uddannelse og erhvervsuddannelse for sårbare personer, herunder personer med handicap, oprindelige folk og børn i sårbare situationer.

4.a) Etablere og opgradere uddannelsestilbud, der tager hensyn til behovene hos børn, mennesker med handicap og kønsforskelle, og sikre sikre, ikke-voldelige, inkluderende og effektive læringsmiljøer for alle.
8.5) Inden 2030, opnå fuld og produktiv beskæftigelse og anstændigt arbejde for alle kvinder og mænd, herunder unge og personer med handicap, og opnå lige løn for lige arbejde.

10.2) Inden 2030, sikre styrkelse af alle og fremme deres sociale, økonomiske og politiske inklusion, uden hensyntagen til alder, køn, handicap, race, etnicitet, national oprindelse, religion eller økonomisk eller anden status.
Mere information:
Den internationale organisation Autism-Europe