Vi har omtrent 7 000 forskellige sprog i verden i dag, men kun nogle hundrede af dem bruges i uddannelse og i det offentlige rum. Globalt er det 2,3 milliarder, der mangler adgang til uddannelse på deres eget modersmål - og mindst 43% af alle verdens sprog er i fare for at forsvinde, hvis man ikke arbejder aktivt for at beholde dem.

Modersmålsdagen er med på at sætte søgelyset på dette - og den bliver fejret og markeret af UNESCOS medlemslande over hele verden.

Sprog er vigtigt for identitet

FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur (UNESCO) markerer dagen for at vise, hvor vigtigt sprog er for verden.

Sprog, og især modersmål, er en grundsten i forskellige folks kulturhistorie og traditioner. UNESCO arbejder derfor for at styrke minoritetssprog, ursprog og udryddelsestruede sprog. Når et sprog uddør, tager det en hel kulturel og intellektuel arv med sig.

For at værne om sprog som del af vores kulturarv, arbejder UNESCO også for at øge forståelse og toleransen mellem mennesker ved at støtte en levende sproglig mangfoldighed. 

Uddannelse på eget morsmål er nødvendigt for kvalitet i uddannelsen

Den Internationale modersmåldag kan knyttes til FN's Verdensmål 4, som fokuserer kvalitetsuddannelse. 

Kvalitetsuddannelse indebærer, at alle skal have adgang til uddannelse, at man har gode lærere og kvalitet i undervisningen, og at skolen lægger grundlaget for lyst til livslang læring.

For at læringen skal give mest mulig udbytte, er det bedst, at barn har mulighed for at lære på sit eget sprog. Alligevel har 40% af verdens befolkning ikke adgang til uddannelse på et sprog, de snakker eller forstår.

UNESCO mener, at både oplæring i og respekt for elevens modersmål er vigtigt for at fremme den sproglig mangfoldighed, forståelse og tolerance.

T4P Youth Voices: Mother-tongue based multi-lingual education

Historik

Den 21. februar i 1952 blev flere studenter dræbt og over 100 skadet af politiet i Dhaka, Bangladesh, da de demonstrerede for anerkendelse af deres modersmål, Bangla. Myndighederne i det nuværende Pakistan (som på daværende tidspunkt var delt i Vestpakistan og Østpakistan) havde erklæret Urdu, som den eneste officielle sprog, selvom majoriteten af befolkningen talte Bangla. Dette førte til store protester, efterfulgt af den tragiske hændelse.

FN har valgt denne dato for at markere den internationale modersmåldag og har markeret den siden 2000 for at fremme sproglig og kulturelt mangfoldighed som et gode for samfundet.

Den internationale modersmåldag blev udråbt under generalkonferencen til UNESCO november 1999 (30C/62). FN's Generalforsamling vedtog dagen gennem resolution A/RES/56/262 i 2002.

Læs mere

FN's Verdensmål 4

FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur (UNESCO)