Når man smider mad i skraldespanden, er det ikke kun maden, der går til spilde. Vandet, frøene og gødningen bliver også smidt ud. Landmandens arbejde er spildt. Selv det brændstof, der bruges til at transportere maden rundt, er spildt. På denne måde er den nuværende produktion og forbrug ikke bæredygtig. Mere end en tredjedel af al produceret mad går tabt eller går til spilde. Dette sker i alle dele af produktions- og distributionskæden. Store portioner går tabt på grund af dårlig høst, strenge kvalitetskrav, forkert opbevaring og dårlig planlægning under indkøb.
Dette års World Food Waste Day adresserer den rolle Covid-pandemien har spillet i den globale udfordring. Distributionskæderne er blevet forstyrret på grund af import- og eksportforbud, adgangen til fødevarer er blevet begrænset på grund af karantæne og isolation, og produktionen er gået i stå på grund af orlov og tvungen lukning. På denne måde har Covid yderligere udfordret fødevaresikkerheden.
Der er mere end nok mad til alle i verden. Alligevel går mange mennesker sultne hver dag. At hindre madspild reducerer fattigdom og sult og bekæmper klimaændringer.

For at mindske madspild har FN's Verdensmål 12, "ansvarligt forbrug og produktion", et helt specifikt delmål, der sætter fokus på dette.

Inden 2030 halver madspild pr. indbygger globalt, både på detailniveau og blandt forbrugere, og reducer spild i produktions- og forsyningskæden, herunder affald efter høst.
12.3)

Historie

For at understrege, hvor vigtigt arbejdet med at reducere madspild er for fødevaresikkerhed og bæredygtig fødevareproduktion, blev det i 2019 besluttet, at spørgsmålet skulle have en særskilt dag. Således er den 29. september nu den internationale dag mod madspild.
Behovet for dagen blev begrundet med en voksende verdensbefolkning og uforudsigelige klimaændringer samt et behov for bæredygtigt landbrug og distributionskæder.

Lær mere

FN's Verdensmål 2

FN's Verdensmål 12

FN's organisation for fødevarer og landbrug (FAO))

Verdens Fødevareprogram (WFP)