Havet dækker 70 % af jordens overflade. Det giver os halvdelen af planetens oxygen. Meget af ferskvandet vi drikker, og maden vi spiser, er hjem for det meste af jordens biologiske biodiversitet og dæmper virkningerne af global opvarmning og styrker verdensøkonomien.

Men menneskelige aktiviteter truer havet

Klimaændringer, forurening og overfiskeri truer livet i havet – og dermed også vores liv. 90% af bestanden af store fisk er på vej til at blive udryddet og 50% af koralrevene er ødelagte. Menneskeheden tager mere fra havet, end vi formår at genopbygge.

Den internationale dag for verdens have markeres for at øge bevidstheden om, hvilke udfordringer som truer livet i havet og intensivere bæredygtig forvaltning af havområderne.

FN's tiår for havforskning

I 2021 startede FN og UNESCO tiåret for havforskning 2021-2030 – en tiårsplan for at styrke internationalt samarbejde om forskning og innovation for at forbedre situationen i havet.

Tiåret for havforskning har følgende målsætninger:

  • Et rent hav, hvor forureningskilder identificeres og reduceres eller fjernes.
  • Et sundt og modstandsdygtig hav, hvor marine økosystemer bliver forstået, beskyttet, restaureret og rigtig forvaltet.
  • Et produktivt hav, der støtter bæredygtig madforsyning og en bæredygtig havøkonomi.
  • Et forudsigeligt hav, hvor samfundet har god viden om havet og dets behov og kan reagere på ændringer med rigtige tiltag.
  • Et trygt hav, hvor liv og livsgrundlag er beskyttet mod havrelaterede farer.
  • Et tilgængeligt hav med åben og retfærdig adgang til data, information, teknologi og innovation.
  • Et inspirerende og engagerende hav, hvor samfundet forstår og anerkender havets rolle i menneskers velfærd og bæredygtig udvikling.
What is the United Nations Decade of Ocean Science for Sustainable Development?

Havretten: Hvem ejer havet?

Verden har forskellige konventioner og regler, der regulerer brug og trafik til søs, og den vigtigste er havretskonventionen.
Havretskonventionen kaldes ofte for "havets forfatning". Konventionen regulerer det meste, der har med havet at gøre, lige fra fiskeri og olieudvinding til miljøspørgsmål, trafik og landegrænser.
Konventionen angiver, hvem der har krav på ressourcerne i havet, hvem der har lov til at bestemme (jurisdiktion) over hvilke dele af havet, og hvilke regler der gælder på åbent hav (den del af havet, der ikke er forbundet med noget land) ).
Her kan du læse mere om havretskonventionen

Historie og bagrund

Ideen om oprettelse af en særlig dag blev for første gang lanceret på Verdenskonferencen i Rio i 1992, men det var først i 2008, at FN's Generalforsamling vedtog resolution A/RES/63/111, som fastslår, at 8. juni skal være FN's Internationale dag for verdens have.

Resolutionen opfordrer lande og organisationer til at fortsætte samarbejdet om navigation og sikkerhed til søs, samt at forebygge, reducere og kontrollere forurening fra skibe.
Medlemslandene opfordres til at øge investeringerne i forskning og til at dele information om verdenshavene, for at styrke den fælles viden om havene og sejlads der, især i internationalt farvand, i havne og i beskyttede områder.
FN's første havkonference blev afholdt i juni 2017. Havkonferencen var med til at implementere FN's Verdensmål 14, som handler om liv i havet, og hvordan man sikrer en bæredygtig udnyttelse af have, søer og marine ressourcer.

Lær mere

FN's Verdensmål

UNESCOs portal om dagen

Havretskonventionen

The Decade of Ocean Science for Sustainable Development