Hvorfor har vi brug for en pigedag?

Verden har opnået mange vigtige resultater når det gælder pigers levevilkår, men der er stadig lang vej til reel ligestilling.

Piger er de fattigste, færre piger end drenge gennemfører grundskolen, piger udsættes for mere kønsbaseret vold og langt flere pigebørn end drengebørn dør før de er fyldt fem år.

Piger har også større risiko for at blive smittet af HIV end jævnaldrende drenge, samtidig med at komplikationer under graviditet og fødsel udgør den største dødsårsag for piger mellem 15 og 19 år.

Fattigdom og mangel på individuel frihed videreføres fra kvindegeneration til kvindegeneration. Tidlige giftermål, seksuelle overgreb i skolen og stereotype opfattelser af køn stopper pigers skolegang. Kulturelle normer og religiøse overbevisninger er også til at forhindre pigers mulighed for at gå i skole. Denne diskriminering af piger er et brud på FN’s børnekonvention.

For at sikre pigers rettigheder må man arbejde på tre niveauer; internationalt gennem FN, i hvert enkelt land og gennem civilsamfundet.

FN’s verdensmål fremmer pigers rettigheder

Pigers rettigheder står centralt i FN’s verdensmål, og verdensmål 5 siger, at vi skal «Opnå ligestilling og styrke pigers og kvinders stilling i samfundet."

Ligestilling er en menneskeret. Det handler om at give begge køn ens rettigheder og muligheder for at bestemme over eget liv. Kvinders adgang til uddannelse, sundhedsydelser, arbejde og juridiske rettigheder er nødvendig for at skabe udvikling i et land.

Historik

Gennem resolution 66/170, blev det i december 2011 vedtaget, at den 11. oktober skulle være FN’s pigedag. FN’s generalforsamling skrev i resolutionen, at det at investere i piger og styrke deres stilling er afgørende for at udrydde fattigdom i verden. Dagen blev markeret første gang i 2012.

Lær mere

Tema: Kvinder og ligestilling

FN’s Verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene