Dagen understreger vigtigheden af bæredygtig gastronomi for at nå FN's verdensmål gennem promovering af:

  • Udvikling i landbrugssektoren
  • Madsikkerhed
  • Ernæring
  • Bæredygtig madproduktion
  • Bevaring af biodiversitet

Fem principper for bæredygtig mad og landbrug

FN's organisation for ernæring og landbrug (FAO) har udviklet fem principper for bæredygtig mad og landbrug. Denne vision berører de tre dimensioner af bæredygtig udvikling; sociale, økonomiske og miljømæssige forhold.

  1. Mere effektiv ressourceudnyttelse er afgørende for at opnå bæredygtigt landbrug.
  2. Bæredygtighed kræver drastiske tiltag for at bevare, beskytte og forbedre naturressourserne.
  3. Landbrug, som ikke formår at dække behovene til mennesker, som lever på landet er ikke bæredygtigt.
  4. Det at forbedre modstandskraften til mennesker, lokalsamfund og økosystemer er nøglen til bæredygtigt landbrug.
  5. Bæredygtig mad og landbrug kræver ansvarlige og effektive styringsmekanismer.

I december 2016 vedtog FN's generalforsamling resolution A/RES/71/246, som siger, at Dagen for bæredygtig gastronomi skal markeres 18. juni hvert år. Resolutionen anerkender gastronomi som et kulturelt udtryk og som en vigtig del af den kulturelle mangfoldighed i verden.

Læs mere: 

FN's verdensmål

Verdens turismeorganisation (WTO)

FN's organisation for ernæring og landbrug (FAO)