25 apr.
Over 200 millioner mennesker bliver smittet af malaria årligt.
Verdens malariadag markeres for at rette opmærksomhed på den indsats, der gøres for at stoppe malaria. Det er Verdens Sundhedsorganisation (WHO), som står bag markeringen.
Hvad er malaria?
Malaria er en alvorlig sygdom forårsaget af plasmodium-parasitten. Det overføres til mennesker gennem myggestik.
Nogle befolkningsgrupper er mere modtagelige for at få malaria og udvikle alvorlige sygdomme end andre. Spædbørn, børn under fem år, gravide kvinder, mennesker med hiv/aids, ikke-immune migranter, mobile befolkningsgrupper og rejsende er særligt udsatte.
WHO anbefaler, at alle i risikogruppen beskytter sig mod myg. De to mest effektive måder at beskytte dig selv på er ved at bruge myggenet og ved at sprøjte insekticid indendørs.
Forebyggelse har spillet en meget vigtig rolle i kampen for at reducere antallet af syge og døde.
Nøgletal
- Omtrent halvdelen af verdens befolkning er i fare for at blive smittet af malaria
- I 2020 var det omtrent 241 millioner tilfælde af malaria globalt
- Anslået antal malariadødsfald var 627 000
- 96 % af alle malariadødsfald var i Afrika
- Af malariadødsfaldene i Afrika var 80% børn under 5 år
Kilde: WHO
Malaria og Verdensmålene

FN's Verdensmål er verdens fælles handlingsplan for at udrydde fattigdom, bekæmpe ulighed og stoppe klimaforandringerne inden 2030. Verdensmål 3 handler om godt helbred, som er en forudsætning for at opnå en bæredygtig udvikling. En række sygdomme, herunder malaria, skal udryddes for at nå dette mål.
Delmål 3.3 siger følgende; "Inden 2030, afslutte epidemierne af AIDS, tuberkulose, malaria og oversete tropiske sygdomme, og bekæmp hepatitis, vandbårne og andre smitsomme sygdomme."
Hvad laver WHO?
Verdens Sundhedsorganisation (WHO) er FN's organisation for global sundhed. WHO arbejder for, at alle folk skal have den bedste sundhedstilstand som er muligt.
I 2015 vedtog WHO den globale malariastrategi for 2016-2030 (Engelsk). Strategien er et teknisk rammeværk, som skal støtte regionale programmer i kampen mod malaria.
Inden 2030 ønsker WHO at:
- reducere tilfælde og dødsfald forårsaget af malaria med mindst 90%
- eliminere malaria i mindst 35 lande
- forhindre opblomstring af malaria i lande, der er blevet frie for sygdommen.
WHO's globale malariaprogram (GMP) er ansvarlig for at koordinere WHO's globale indsats for at kontrollere og eliminere malaria. De arbejder for at nå målene i den globale malariastrategien 2016–2030.
Historie
Forløberen til verdens malariadag var Afrikas malariadag, en markering holdt af afrikanske myndigheder, som havde eksisteret siden 2001. På Verdens sundhedsforsamlings 60. session i 2007 blev det fastslået, at Afrikas malariadag skulle ændres til verdens malariadag for at bringe global bevidsthed på kampen mod malariasygdom.
Verdens malariadag er blevet markeret siden 2008.
Lær mere
Lær mere om Verdens Sundhedsorganisation (WHO)
Læs mere om malaria på WHO egne sider (Engelsk)