Hvorfor en særlig videnskabsdag for fred og udvikling?

Forskning og forskere arbejder på, at vi skal forstå samfundet omkring os og finde bæredygtige løsninger på samfundets problemer. Derfor er det vigtigt at knytte videnskab tættere til samfundet.

For at opnå dette må forskere kommunikere deres viden til almindelige mennesker, således at alle har viden om udviklingen inden for forskning. På den måde kan flere bidrage til at påvirke, hvad der skal forskes i, og på den måde kan alle bidrage til, at vi skaber et bedre samfund.

Dagen giver mulighed for at sætte et ekstra søgelys på forskningens og videnskabens rolle i forhold til fred og udvikling, fra regeringer til media til skoler. Her har skolen en vigtig funktion.

Fire gode grunde til at markere videnskabsdagen for fred og udvikling:

  • Vi styrker folks viden om den rolle, som forskning spiller for fredelige og bæredygtige samfund.
  • Vi fremmer nationalt og internationalt samarbejde om at dele forskning.
  • Vi fornyer de nationale og internationale forpligtelser, som vi har til at anvende forskning som et gode for alle.
  • Vi sætter søgelys på udfordringer, som findes indenfor videnskaben og støtter nye opdagelser og udvikling.

Historie

Dagen blev oprettet af FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation (UNESCO) i 2001 gennem resolution (31C/20). Siden etableringen af mærkedagen har markeringerne sat flere konkrete projekter og programmer i søen og bidraget til finansiering af videnskab rundt om i verden.

UNESCO har et specifikt mandat i FN til at arbejde indenfor videnskabsfeltet.

Hvert femte år publicerer UNESCO en forskningsrapport på videnskabsdagen for fred og udvikling. Rapporten fortæller om de vigtigste trends og udviklingen indenfor teknologi, videnskab og global politik.

Verdensmålene og videnskab

FN’s Verdensmål er en fælles arbejdsplan for, hvordan verden frem mod 2030 skal skabe et mere bæredygtigt samfund. For at opnå disse mål er verden afhængig af forskere, som finder gode løsninger på de problemer, vi står overfor.

Derfor er videnskaben tæt forbundet med alle verdensmålene.

Verdensmål 9 handler mere specifikt om innovation og infrastruktur. Delmål 9.5 præciserer, at vi skal afsætte ressourcer til forskning, teknologiudvikling og innovation i udviklingslande. Dette vil føre til en mere oplyst og engageret befolkning, som kan være med til at arbejde for fred og udvikling.

Lær mere

Vor side om UNESCO

FN’s kommission for videnskab og teknologi for udvikling