14 nov.
422 millioner mennesker lever med diabetes, og mange er udsat for at udvikle sygdommen.
World Diabetes DayHvad er diabetes?
Insulin er et hormon, som vi har i kroppen, og som gør kroppen i stand til at omdanne det sukker, vi spiser, til energi. Hvis man har diabetes, så laver ens krop ikke nok insulin, eller også virker insulinet ikke, som det skal. Sygdommen kan føre til blindhed, nyresvigt, hjerteinfarkt, slagtilfælde og amputationer.
Vi skelner mellem to typer diabetes. Den mest almindelige form er diabetes type 2. Diabetes type 2 er en arvelig, kronisk sydom, som ofte udløses af overvægt og mangel på aktivitet. Når man har diabetes type 2 virker insulinet ikke, som det skal, og man får for højt blodsukker, fordi for meget af sukkeret forbliver i blodet.
De seneste tredive år er forekomsten af diabetes type 2 vokset meget over hele verden. Diabetes type 2 kan i høj grad forebygges ved at spise sundt og holde sig aktiv.
Diabetes type 1, er en kronisk autoimmun sygdom, hvor kroppen ikke producerer nok insulin på egen hånd. Denne diabetestype kan ikke forebygges eller undgås.
Fakta om diabetes
463 millioner mennesker lever i dag (2020) med diabetes, og tallet vokser. I 1980 var tallet 108 millioner. (kilde: IDF Diabetes Atlas)
I Norge er der cirka 230.000 diabetikere.
WHO anslår at 1.6 millioner mennesker dør af sygdommen om året.
På verdensbasis er én af tre voksne overvægtige. Én af ti er svært overvægtige.
Hvad gør FN?
Verdens sundhedsorganisation (WHO), som er FN’s organ for sundhed, arbejder for at alle mennesker skal have den bedst mulige sundhedstilstand.
WHO’s hovedopgave er knyttet til FN’s verdensmål nummer 3, som handler om god sundhed. Målet vil blandt andet reducere præmatur dødelighed forårsaget af ikke-smitsomme sygdomme med en tredjedel, gennem forebyggelse og behandling.
Organisationen er meget bekymret for øgningen af diabetestilfælde på verdensbasis og frygter, at mange flere vil komme til at udvikle sygdommen i de kommende år. Derfor arbejder den med at informere verdens befolkning om, hvordan man kan forbygge diabetes type 2 og sikre at de, der er blevet ramt af sygdommen, har adgang til den sundhedshjælp, de behøver.
Verdens diabetesdag blev stiftet af International Diabetes Federation (IDF) og WHO i 1991 for at øge fokus på sygdommen. 14. november er den canadiske læge Frederick Banting’s fødselsdag, og han var sammen med Charles Best central i opdagelsen af insulinet i 1922. Den blev officiel FN-dag i 2006.
Læs mere
Verdens sundhedsorganisation om diabetes