4 feb.
Dagen markeres for at fremme øget forståelse og dialog.
International Day of Human FraternityTrosfrihed er en menneskerettighed, som skrevet i artikel 18 af FN's Verdenserklæring om Menneskerettigheder. Kulturelt og religiøst mangfoldighed er positivt for samfundet, men hvis man ikke forstår hinandens forskelligheder kan der opstå fremmedfrygt, fordomme og diskriminering. Derfor er det vigtigt at bygge bro mellem kulturer, så man opnår gensidig respekt, forståelse og internationalt samarbejde.
Den Internale dag for menneskelig broderskab markerer hvor vigtigt interreligiøs og interkulturel dialog er for fred og gensidig respekt.
Broderskab og FN
FN blev etableret efter afslutningen af 2. Verdenskrig for at sikre international fred og undgå. At undgå nye krige blev derfor hovedopgaven for FN.
FN's Generalforsamling vedtog i 1999 en erklæring og et handlingsprogram for en fredskultur, ment for at fremme fred og ikke-vold. Visionen af fredskultur står i kernen af FN's arbejde.
Hvad er en fredskultur?
I FN resolution 53/243 «Resolution og handlingsplan for fred» opererer FN med begrebet fredskultur. Fredskultur er et sæt af værdier, holdninger, traditioner, adfærdsmåder og leveset baseret på:
- Respekt for liv, voldsbekæmpelse, og praktisering og fremme af ikke-vold gennem uddannelse, dialog og samarbejde;
- Fuld respekt for principperne om staters suverænitet, territorielle integritet og politiske uafhængighed, samt ikke-intervention i sager, som som ligger indenfor den enkelte stats jurisdiktion i samsvar med de Forenede Nationers Pagt og international lov;
- Forpligtelse til fredelig håndtering af konflikter;
- Stræben efter at imødekomme de nuværende og kommende generationers udviklingsmæssige og miljømæssige behov;
- Respekt for og fremme af retten til udvikling;
- Respekt for og fremme af lige rettigheter og muligheder for kvinder og mænd;
- Respekt for og fremme af enhvers ret til ytringsfrihed, opinionsfrihed og information;
- Tilslutning til principperne om frihed, retfærdighed, demokrati, tolerance, solidaritet, samarbejde, pluralisme, kulturel mangfoldighed, dialog og forståelse på alle niveauer i samfundet og mellem nationer; fostret af et gunstig og fredsfremmende nationalt og internationalt miljø.
Erklæringen omfavner princippet om at fred ikke bare er fravær af krig, men også aktiv handling i form af dialog, samarbejde og en fælles forståelse af, hvordan man løser konflikter på en fredelig måde.
Erklæringen understreger specifikt, at det at fremme forståelse, tolerance og solidaritet blandt alle mennesker og kulturer bidrager til at promovere fredskultur.
Eftersom krig begynder i menneskets sind, er det i menneskenes sind at forsvaret for freden må bygges
Uddrag fra indledningen til UNESCOs konstitution
Historie
20. oktober 2010 påpegede Generalforsamlingen i resolution A/RES/65/5, at gensidig forståelse og interreligiøs dialog er vigtige dele af fredskultur og etablerede derfor World Interreligious Harmony Week som en måde at fremme harmoni mellem alle mennesker, uafhængig af deres tro.
Den ugelange markering anerkender det store behov for dialog mellem forskellige trosretninger og religioner for at styrke gensidig forståelse, harmoni og samarbejde mellem mennesker.
FN's Generalforsamling udråbte den 4. februar til den Internationale Dag for Menneskelig Broderskab, med resolution 75/200. Dagen falder midtvejs i ugemarkeringen. FN's Internationale Dag for Menneskelig Broderskab blev første gang markeret den 4. februar 2021.
Datoen markerer også mødet, hvor pave Frans og storimamen Sheikh Ahmed el-Tayeb i 2019 signerede et fællesdokument kaldet "Erklæring om menneskelig broderskab for verdensfred og sameksistens". Erklæringen beder om interreligiøs dialog og siger, at "at alle som tror på Gud, må arbejde sammen for broderskab og fred".