I november 2011 erklærede FN's organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation (UNESCO) den 30. april som den internationale jazzdag.

Musik som fredsbygger

Dagen markeres for at fremhæve jazz som et kulturelt udtryk, der kan være med til at styrke fredsskabelse, samarbejde, sammenhold og dialog mellem mennesker. Derudover ønsker UNESCO at fremhæve fordelene ved at bruge jazz som et pædagogisk værktøj.
Myndigheder, civilsamfund, uddannelsesinstitutioner og private opfordres til at bruge musik som et redskab til at skabe rummelige samfund.

Stjernespækket fremvisning af John Lennons "Imagine" | International Jazz Day 2021

Hvorfor jazz?

Jazz er en musikstil, der opstod i de sydlige dele af USA, men som har rødder i Afrika, og som fletter afrikanske og europæiske musiktraditioner sammen.
Gennem det tyvende århundrede fungerede jazz som et universelt sprog, der spredte sig på tværs af kontinenter. Den var påvirket af andre typer musik og påvirkede i sig selv andre, så det kulturelle udtryk var i konstant udvikling, uanset race, religion eller nationalitet.
Jazzgenren blev også en mulighed og motivation for mange kvinder til at nå ud over de traditionelle kønsroller i samfundet, og jazz var en central del af kvindefrigørelsesbevægelsen i USA.
Mange kvinder fandt også job i musikindustrien gennem udviklingen af ​​jazz, især som sangere. Før det 20. århundrede blev næsten al populærmusik fremført af mandlige musikere.

Lær mere

Lær mere om UNESCO på vores temaside

Læs om de forskellige fejringer verden over (Engelsk)

Læs mere på om jazz-dagen på UNESCO egne sider (Engelsk)