Den internationale dag for parlamentarisme fejrer parlamenter, og hvordan et parlamentarisk system er med til at forbedre dagligdagen for mennesker over hele verden.

Dagen markeres hvert år 30. juni. På denne dato i 1889, blev Den Interparlamentariske Union (IPU) – en global organisation for parlamenter – dannet.

Den internationale dag for parlamentarisme blev etableret i 2018 gennem resolutionen A/RES/72/278 fra FN's generalforsamling. 

Særlig vigtig i dag

Den internationale dag for parlamentarisme er specielt vigtig i en kritisk tid for det parlamentariske demokrati, hvor folk mister tilliden til politiske institutioner, og hvor demokratiet selv står overfor udfordringer fra populistiske og nationalistiske bevægelser. Parlamenterne – som hjørnestenene i fungerende demokratier – må være stærke, transparente, ansvarlige og repræsentative.

Parlamentarismens dag er en dag til at gennemgå parlamenternes fremgang i at opnå centrale mål om at blive mere repræsentative og moderne, blandt andet gennem selvevalueringer, arbejde for at inkludere kvinder og unge parlamentsmedlemmer samt tilpasse samfundet til ny teknologi.

Parlamenter og FN

Ifølge en rapport fra FN's generalsekretær har medlemslandene styrket sin involvering fra parlamenter og parlamentariske organisationer til FN de senere årene.

Parlamenter har en unik placering mellem national og international anliggender. Engagerede parlamenter styrker FN og FN's arbejde med at nå ud til folket. Det er parlamenterne, som laver nationale love, som lever op til internationale forpligtelser, godkender budgetter til at understøtte forpligtelserne og som kan sætte magt bag ordene.

Parlamentariske organisationer spiller en ledende rolle i at fremme engagement blandt parlamentarikere i FN's processer og aktiviteter. Den interparlamentariske unionen (IPU) knytter nationale parlamenter sammen, og skaber mere transparens, ansvarlighed og deltagelse globalt. IPU engagerer sig i FN's aktiviteter, inkluderet fred og sikkerhed, menneskerettigheder og bæredygtig udvikling.

Vidste du at:

  • Hvert land i verden har en eller anden form for repræsentativ regering
  • Parlamentariske systemer falder ind under to kategorier: tokammersystem (med to kamre i parlamentet) og etkammersystem (med et kammer)
  • IPU-medlemskabet består af 179 nationale parlamenter
  • 26,2 % af verdens parlamentsmedlemmer er kvinder
  • Halvdelen af verdens befolkning er under 30 år, men alligevel er kun 2,6 % af parlamentsmedlemmerne på det globale plan en del af denne aldersgruppe

Kilde: FN

Parlamenter og FN's verdensmål


Forskellige parlamenter og parlamentariske organisationer spillede en aktiv rolle i udviklingen af rammen rundt om FN's verdensmål,  blandt andet for målene, som angår den demokratiske styreform. FN's verdensmål nummer 16 handler om at fremme fredelige og inkluderende samfund for at styrke den bæredygtige udvikling, om retfærdighed og om at bygge ansvarlige institutioner på alle niveauer.

Parlamenterne er også linket mellem det internationale og nationale niveau, og kan hjælpe til med at sikre, at regeringsmagter gennemfører internationale aftaler og konventioner, som de har underskrevet. De spiller en vigtig rolle i implementeringen af FN's verdensmål.

Læs mere her:

FN's verdensmål

Den interparlamentariske union (IPU)

International Day of Parliamentarism (FN's officielle side om dagen)