Fistula er en skade i underlivet, som kan opstå under lange og komplicerede fødsler uden adgang til den nødvendige behandling. Skaden er alvorlig, og fører ofte til inkontinens (evnen til at holde på urin og afføring). Barnet mister ofte livet under fødslen.

Den internationale dag for at stoppe fistula blev oprettet i 2012 gennem resolution 67/147.

Mangel på sundhedshjælp

Det er estimeret, at omtrent to millioner kvinder i Afrika, Asia, Mellemøsten og Latinamerika lever med fistulaskader. Hvert år opstår der mellem 50.000 og 100.000 nye tilfælle, og mange kvinder lever med fistula i årevis, fordi de ikke har råd til behandling. Dette fører til, at mange udvikler alvorlige kroniske sygdomme.

Fistula er et tydelig resultat af manglende adgang til sundhedstjenester for kvinder og gravide.

Skamfølelse og isolation fra lokalsamfundet er almindeligt efter en fistulaskade. I tillæg til medicinske komplikationer fører fistula derfor ofte til psykiske sygdomme.

De fleste af kvinderne mangler adgang til sundhedshjælp, som kan behandle skaderne. Det koster omkring 400 dollar at behandle en fistulaskade, noget de færreste af dem, som rammes har råd til at betale

FN's verdensmål arbejder for at man inden 2030 skal sikre almen adgang til seksuel og reproduktiv vejledning og sundhedshjælp.

FN-kampagne for at stoppe fistula

I 2003 startede kampagnen Campaign to End Fistula. Det er FN's befolkningsfond (UNFPA) og en række samarbejdspartnere, som står bag kampagnen. Den har givet gode resultater, men det er fortsat lang vej, før fistula er udryddet en gang for alle.

Læs mere her: 

UNFPA's egne sider

FN's bærekraftsmål