FN laver internationale regler for arbejdsmiljø
Arbejdsmiljø omfatter mange vigtige områder, som FN arbejder med. For eksempel er temaer som menneskerettigheder, konfliktforebyggelse, bæredygtig udvikling og sundhed alle tæt knyttet til, hvordan arbejdsmarkedet er organiseret. Det kan handle om at sikre ordninger, som giver sociale beskyttelse, såsom forsikring og pension eller om at bekæmpe diskriminering i arbejdslivet.
Den internationale arbejdsorganisation (ILO) er FN’s organisation for arbejdslivet. I ILO mødes repræsentanter fra medlemslandenes myndigheder, arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer for at udforme internationale regler for arbejdsmarkedet.
ILO har lavet en række internationale regler for arbejdsmarkedet. Disse er udtrykt i 189 konventioner og en del tillægsprotokoller. ILO er specielt optaget af: 1) at sikre organisationsfrihed; 2) at bekæmpe børnearbejde; 3) at bekæmpe tvangsarbejde; og 4) at sikre ligestilling og at bekæmpe diskriminering i arbejdslivet. ILO har otte kernekonventioner, som handler om disse fire punkter. (Læs mere om de fire områder nedenfor).
Organisationsfrihed
Organisationsfrihed handler om, at arbejderne frit skal kunne organisere sig i fagforeninger uden hindring fra hverken arbejdsgiver eller myndigheder. En fagforening er en organisation, som arbejdstagere kan samle sig i og stille fælles krav til arbejdsgiveren. Organiserede arbejdere står stærkere sammen i for eksempel fælles lønforhandlinger.
Fælles strejke - arbejderne der sammen nægter at arbejde - er fagforeningernes stærkeste virkemiddel overfor arbejdsgiveren under en arbejdskonflikt. Arbejdsgiver har også ret til at organisere sig i en arbejdsgiverorganisation. Arbejdsgiverens stærkeste virkemiddel i en arbejdskonflikt kaldes «lockout» og handler om at hindre ansatte i at kunne arbejde.
Retten til at organisere sig i fagforeninger bliver gerne anset som en forudsætning for at sikre andre rettigheder i arbejdslivet. Derfor bliver organisationsfrihed anset som en grundlæggende rettighed og er noget af det vigtigste for Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO).
To af ILO’s otte kernekonventioner handler om organisationsfrihed dvs. konvention nr. 87 og 98. Verdenserklæringen for Menneskerettigheder støtter op om denne rettighed i artikel 20.1, som erklærer, at «alle har ret til frit at være med på møde og i organisationer med fredelig formål», og artikel 23.4 som erklærer at «alle har ret til at opretholde og melde sig ind i fagforeninger for at beskytte deres interesser.
Børnearbejde
En FN-rapport fra 2017 beregnede, at der er omkring 152 millioner børn, der er ofre for børnearbejde i verden. 64 millioner af dem er piger og 88 millioner drenge. Ifølge rapporten er den højeste andel af børnearbejde børn mellem 5 og 17 år i Afrika, hvor over 72 millioner børn udfører børnearbejde. Omtrent en 1/3 af børn mellem 5 og 14 år, som er udsat for børnearbejde, går glip af skolegang. Skoletilbud er vigtigt for at kunne tilbyde børn et alternativ til arbejde.
Kilde: ILO.org
Børn, der er ofre for børnearbejde, får ofte dårlig sundhed og en utryg fremtid. Nogle steder arbejder de under farlige arbejdsforhold og med lange arbejdsdage, og nogen mister også livet. Mange bliver snydt og får ringe eller slet ingen penge, for det arbejde de udfører. Fattigdom kan føre til, at børn tvinges ind i børnearbejde. Familier bliver afhængige af, at børnene også bidrager til indtægt for at familien skal overleve. Forældrene ser ikke nogen anden løsning, end at sende børnene ud i arbejde. Fattigdomsbekæmpelse er derfor en vigtig del af kampen mod børnearbejde.
Globalt står landbruget for over halvdelen af de værste former for børnearbejde. Mange børn arbejder også som hushjælpere, prostituerede, narkotikakurérer, fiskere eller industriarbejdere. To af ILO’s otte kernekonventioner handler om at bekæmpe børnearbejde – konvention nr. 138 og 182. Og FN’s Verdensmål 8.7 handler blandt andet om at afskaffe alle former for børnearbejde inden 2025.
Tvangsarbejde
Tvangsarbejde er i dag defineret som en form for moderne slaveri. En FN-rapport fra 2017 beregnede, at der var omkring 40 millioner mennesker, som var offer for moderne slaveri i verden, hvoraf 25 millioner var i tvangsarbejde og 15 millioner i tvangsægteskab. Rapporten viste, at over 70% af ofrene for moderne slaveri er kvinder og piger.
Kilde: ILO.org
Selskaber, som udnytter mennesker gennem tvangsarbejde, kan ofte sælge varerne til en meget lavere pris end konkurrenter, som følger reglerne. Det øger samtidig presset på de lovlige selskaber om at sænke lønninger eller skære i goder til arbejderne. Myndigheder taber vigtige skatteindtægter, indtægter som kunne være brugt på offentlige tjenester som uddannelse og sundhed.
To ud af otte af ILO’s konventioner handler om at bekæmpe tvangsarbejde – konvention nr. 29 og 105. FN’s Verdensmål 8.7 handler blandt andet om at træffe umiddelbare og effektive tiltag for at afskaffe tvangsarbejde, stoppe moderne slaveri og menneskehandel.
I 2001 startede ILO et program for at forbedre arbejdsforholdene i tekstilindustrien i Cambodia. Programmet kaldtes «Bedre fabrikker» og gik ud på at oplære og give gode råd til de forskellige parter på arbejdsmarkedet – myndighederne, arbejdsgiverne og arbejdstagerne.
På baggrund af de gode resultater i Cambodia har ILO startet lignende programmer i Bangladesh, Egypten, Haiti, Indonesien, Jordan, Nicaragua og Vietnam.
Kilde: BetterFactories, BetterWork