om et led i at fremme og beskytte menneskerettighederne har Somalia foreslået generalforsamlingen, at den 13. juni hvert år skal være Albinisme-dag. Dagen blev vedtaget i efteråret 2014 og blev markeret første gang i 2015.

Stigmatisering af albinisme

I Nordamerika og Europa har mellem 1 ud af 17.000 og 1 ud af 20.000 en form for albinisme, viser skøn. Men i dele af Afrika syd for Sahara er albinisme mere almindelig: 1 ud af 1.400 i Tanzania og så mange som 1 ud af 1.000 for nogle dele af Zimbabwe og nogle etniske grupper i det sydlige Afrika.
Albinisme viser sig i form af mangel på pigmenter i hår, hud og øjne, hvilket giver sårbarhed over for sol og skarpt lys. Det betyder igen, at personer med albinisme ofte har nedsat syn og er mere tilbøjelige til at udvikle hudkræft.
Mennesker med albinisme er udsat for angreb og diskrimination i mange dele af verden. Mennesker med albinisme oplever ofte også mere alvorlige former for diskrimination og vold i regioner, hvor størstedelen af ​​befolkningen har relativt mørk hud.
Ikponwosa Ero fra Nigeria blev i 2015 udpeget som FN's uafhængige ekspert i menneskerettighederne for personer med albinisme

Champion: Ikponwosa Ero, UN Independent Expert on albinism

Læs mere

Resolutionsforslaget, som blev fremlagt ved Generalforsamlingen, finder du her A/C.3/69/L.35

FN's menneskerettighedskommisærs egne sider om albinisme

FN's uafhængige ekspert på menneskerettigheder