Nepal

Sist oppdatert: 16.03.2023

Nepal er et bjergrigt land i Sydasien, der ligger mellem Indien og Kina. Vidste du, at de forskellige etniske grupper i hele landet taler i alt 123 sprog? På denne side finder du alt hvad du behøver at vide om Nepal.

Foto: NTB/Shutterstock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Katmandu
Etniske grupper: Chetiri 17 %, brahmin 12 %, magar 7 %, tharu 7 %, tamang 6 %, Nyar 5 %, kami 5 %, yadav 4 %, rai 2 %, grurung 2 %, damai/dholii 2 %, thakuri 2 %, limbu 2%, andre 23% (2011)
Sprog: Nepali (officielt) 45 %, maithili 12 %, bhojpuri 6 %, tharu 6 %, tamang 5 %, nyari 3 %, magar 3 %, bajjika 3 %, urdu 3 %, andre/uspecificerede 15% (2011)
Religion: Hinduer 81%, buddhister 9%, muslimer 4%, kiranter 3%, kristen 1%, andre/ingen 1% (2011)
Befolkningstal: 30 896 590 (2023)
Styreform: Føderal republik
Areal: 147 180 km²
Valuta: Rupi (NPR)
Bruttonationalindkomst per indbygger: 4 725 PPP$
Nationaldag: 28. mai

Geografi

En stor del af Himalaya bjergkæden ligger i Nepal, herunder verdens højeste bjerg, Mount Everest. Landet har flere andre toppe på over 8.000 meter, og tre fjerdedele af Nepals samlede landareal er bjerge. Sletterne i syd bruges hovedsageligt til landbrug, ligesom landets mange frugtbare dale.

Klimaet varierer afhængigt af antallet af meter over havets overflade. I lavlandet er der et subtropisk klima, mens det i bjergområderne er så koldt, at både sne og gletsjere ligger hele året rundt. Landets mange floder og vandfald skaber potentiale for vandkraft, men Nepal har været dårlig til at udnytte dette. I øjeblikket er deres største energikilde skove.

Brænde som brændstof har ført til skovrydning og erosion. I løbet af få årtier er den skovklædte andel af Nepal blevet reduceret fra omkring halvdelen til lidt over en fjerdedel. Klimaændringer får gletsjere til at smelte, og sammen med skovrydning fører dette til flere oversvømmelser. Forurenet vand er et problem på grund af store udledninger fra industrien og dårlig sanitet. Forurening fra køretøjer gør også luftkvaliteten i byer dårlig. I 2015 blev landet ramt af et jordskælv, der efterlod tre millioner mennesker hjemløse.

Historie

Allerede i stenalderen begyndte folk at flytte til det område, vi i dag kender som Nepal. Indtil år 800 regerede flere forskellige etniske grupper i området, og en række forskellige indiske erobringer karakteriserede denne tidsperiode. Området var delt, og forskellige dynastier regerede over forskellige områder af landet. Det var først i slutningen af 1700-tallet, da bystaten Gurkha opstod, at dagens Nepal begyndte at tage form. Da Nepal ligger mellem Indien og Kina, blev det isoleret fra omverdenen og undslap at blive en koloni, på trods af flere forsøg fra Storbritannien.

Kongen af Gurkha sikrede kontrol over Kathmandu-dalen og forenede hele kongeriget i 1768. Dette var begyndelsen på en lang æra af absolut monarki, hvor kongen havde stor og selvvillig magt. I 1950 ' erne begyndte demokratiske bevægelser, og Rana-dynastiet faldt i 1951, men æraen med kongelig magt og undertrykkende regeringsformer var ikke forbi.

En populær bevægelse i 90 ' erne formåede at tvinge Kongen til at indføre en række reformer, der sikrede Nepal et parlamentarisk monarki med et flerpartisystem, men for Det Kommunistiske Partis maoistiske Center var målet at erstatte monarkiet med en republik. Et oprør i 1996 og den efterfølgende borgerkrig kostede næsten 15.000 mennesker livet. Efter store demonstrationer og internationalt pres blev nationalforsamlingen genindsat i foråret 2006. Fredsforhandlinger mellem regeringen og maoisterne førte til en fredsaftale samme år. I 2007 fik Nepal en midlertidig forfatning, og i juni 2008 abdicerede kongen, og Nepal blev en republik.

Samfund og politik

Processen med at skrive en ny forfatning var lang og til tider dramatisk, med flere store demonstrationer og tab af menneskeliv. Politiske modsætninger efter borgerkrigen gjorde arbejdet vanskeligt, men i NYE 2015 blev den nye forfatning vedtaget. Nye-forfatningen etablerer Nepal som en sekulær føderal republik med syv provinser. Grundlæggende friheder og rettigheder er garanteret i forfatningen. Det samme gør et demokratisk flerpartisystem og et uafhængigt retsvæsen. Præsidenten er statsoverahoved, men premierministeren er regeringschef. Parlamentet består af to kamre og har separate pladser for kvinder og etniske minoriteter.

Politikken er domineret af partiet for den tidligere maoistiske guerilla (UCPN-M) og den nepalesiske Kongres (NC). De første valg efter den nye forfatning trådte i kraft var NYE i 2017. En alliance af kommunister og maoister vandt en klar sejr efter at have været til valg med økonomisk vækst og velstand for borgerne som prioriterede områder.

Kun omkring halvdelen af befolkningen har elektricitet eller rindende vand. Der er mange etniske grupper og store forskelle mellem klasser, natur og levevilkår. Kastesystemet lever videre blandt mennesker, selv om det er forbudt ved lov, og forhindrer mange i en mere retfærdig udvikling.

Ligestilling mellem kønnene har været et problem i landet, men dette er begyndt at vende: i 2019 opnåede landet ligestilling mellem kønnene med hensyn til skolens indskrivningsmål, og de har reduceret dødeligheden under fem år betydeligt til 28 dødsfald pr.1.000.

Økonomi og handel

I 2026 vil Nepal "graduere" fra sin nuværende status som et af verdens mindst udviklede lande. I 2020 faldt fattigdommen til 17 procent, og i 2022 blev sultniveauet reduceret fra "alvorligt" til "moderat"."

Turismen i Nepal blev hårdt ramt efter jordskælvet i 2015. Store dele af infrastrukturen og mange af seværdighederne i Kathmandu-dalen blev ødelagt, men i de senere år er turistindustrien kommet sig og blevet en større del af økonomien. Forbedringer af veje og infrastruktur betyder, at landdistrikterne nu er lettere at komme fra og til.

Kort over Nepal