Palæstina

Sist oppdatert: 03.08.2023

Navnet Palæstina bruges her primært om Gaza-striben og Vestbredden, som Israel har besat siden 1967. Palæstina bruges også i historisk forstand om hele det område, der i dag udgør både Israel, Gaza-striben og Vestbredden, som f.eks. dette område hed Palæstina før Israel blev oprettet i 1948. Hvis du er interesseret i Israel-Palæstina konflikten, kan du læse mere om det her.

Foto: Unsplash/Nour Tayeh

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Palæstinenserne mener, at det besatte Østjerusalem bør være deres hovedstad i en uafhængig palæstinensisk stat. I praksis er det Ramallah og Gaza, der fungerer som administrative hovedstæder for den palæstinensiske befolkning på henholdsvis Vestbredden og Gaza-striben.
Etniske grupper: Vestbredden: Arabiske palæstinensere, jødiske israelere (ulovlige bosættere), andre. Gaza-striben: Arabiske palæstinensere.
Sprog: Arabisk, hebraisk, engelsk
Religion: Palæstinensisk befolkning i Gaza-striben og Vestbredden: I alt 5.088.504 (dette svarer til ca. 2 millioner i Gaza-striben og 3 millioner på Vestbredden (inklusive Østjerusalem) (est. 2023). Israelske bosættere på Vestbredden: 659.100 (est. 2019).
Befolkningstal: 4 549 000
Areal: 6 000 km2
Valuta: Israelske shekel
Bruttonationalindkomst per indbygger: 6 757 PPP$

Geografi

Palæstina består af Gazastriben, der ligger ved Middelhavets kyst mod grænsen til Egypten og Vestbredden, som ligger mellem Israel og Jordan. Gazastriben er i hovedtræk en kystslette. Området er tørt, og sand dækker store dele af slettelandskabet. Vestbredden består af den såkaldte Jordansænkning – foruden et frugtbart højlandsområde med forholdsvis gode jordbrugsbetingelser. For lidt og forurenet vand er det største miljøproblem i Palæstina - særligt i Gaza. Endvidere kæmper landet med skovrydning og jorderosion som følge af, at områderne er så tæt befolkede.

Historie

Før staten Israel blev oprettet i 1948, blev navnet Palæstina brugt om hele det område, der i dag udgør både Israel, Gaza-striben og Vestbredden. Dette historiske Palæstina-område har været befolket i mange tusinde år. Jerusalem var centrum for jødiske samfund, indtil jøderne blev fordrevet i 70 e.Kr. Efter at have været en del af Romerriget blev området invaderet af arabiske styrker i det 6. århundrede. Det forblev under arabisk/tyrkisk kontrol indtil det osmanniske riges fald efter 1. verdenskrig. Derefter kom provinsen Palæstina under britisk kontrol.

Som en reaktion på øget forfølgelse af jøder i Europa, flyttede flere og flere europæiske jøder til Palæstina med det formål at etablere en jødisk stat der. Koloniseringen begyndte allerede i 1880'erne, og var drevet af en jødisk, nationalistisk ideologi og en politisk bevægelse kaldet zionisme. Koloniseringen førte til stigende konflikt mellem den eksisterende arabisk-palæstinensiske befolkning og de jødisk-zionistiske immigranter fra Europa. Volden mellem de to samfund eskalerede, efter at FN's forsøg på at opdele Palæstina-området i to stater mislykkedes i 1947. Den zionistiske bevægelse fik et voksende overtag over palæstinenserne i 1948 og iværksatte militære operationer, der drev hundredtusindvis af palæstinensere fra deres hjem. , både før og efter de arabiske nabolande greb ind i krigen.

Oprettelsen af ​​staten Israel i 1948 skete på bekostning af det palæstinensiske samfund, mens Gaza-striben og Vestbredden blev besat af henholdsvis Egypten og Jordan. Under Seksdageskrigen i 1967 besatte Israel også Gaza-striben og Vestbredden. Det er disse områder, der i dag ofte omtales som Palæstina, eller som de besatte palæstinensiske områder. Palæstina blev observatørstat i FN i 2012.

Læs mere om konflikten mellem Israel og palæstinenserne på vores konfliktprofil

Samfund og politik

Det palæstinensiske folk kan let opdeles i tre kategorier: Palæstinensiske flygtninge (ca. halvdelen); palæstinensere, der bor i de besatte områder (Gaza, Vestbredden og Østjerusalem); og palæstinensere, der bor i Israel med israelsk statsborgerskab. I 2007 opstod en konflikt mellem de to største partier, Fatah og Hamas, som førte til, at Fatah nu regerer på Vestbredden, mens Hamas er ved magten i Gaza. Det internationale samfund forholder sig først og fremmest til Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO), hvor Fatah har størst indflydelse.

Korruption, undertrykkelse og samarbejde med Israel har ført til, at få palæstinensere har tillid til deres ledere. Palæstinensernes politiske rettigheder på Vestbredden og Gaza er stærkt indskrænket både af de palæstinensiske myndigheder og af den israelske besættelsespolitik. Besættelsen fører til store problemer for palæstinensernes frihed, sikkerhed og sociale udvikling.

Økonomi og handel

På Vestbredden dyrkes der blandt andet oliven, citrusfrugter og grønsager, men både handel og produktion lider under den israelske besættelse. Ulovlige israelske bosættere bruger det meste af Vestbreddens knappe vandressourcer, hvilket hindrer udviklingen af det palæstinensiske landbrug. Endvidere skaber Israels grænsekontrol problemer for palæstinensernes adgang til det israelske og internationale marked. Israel indførte en blokade mod Gazastriben i 2007, som forhindrer og styrer handel og bistand ind og ud af området. FN-udtalelser har påpeget at blokaden anses som kollektiv afstraffelse, hvilket er en krigsforbrydelse. FN har varslet, at Gazastriben er på bristepunktet til at være ulevelig.

Kort over Palæstina