Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Niamey
Etniske grupper: Hausaer 53%, djermaer/songhaier 21%, tuareger 11 %, fulanier 7%, kanurier 6%, andre (inklusiv gurmaer, arabere og tubuer) 2% (2006)
Sprog: Fransk (officielt), hausa, djerma
Religion: Muslimer 99,3%, andre (herunder urfolkets tro og kristendom) 0,6%
Befolkningstal: 27 202 843 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 1 267 000 km2
Valuta: CFA Franc
Bruttonationalindkomst per indbygger: 1 505 PPP$
Nationaldag: 18. december

Geografi

Niger er et fladt land uden kyst. Sahara-ørkenen strækker sig ind i den nordlige del af landet, og to tredjedele af Niger er dækket af ørken eller halvørken. Områderne i sydvest er mere frugtbare og ligger ud til Niger-floden. Klimaet i landet er varmt og tørt, og landet er ramt af tilbagevendende tørke. I sydvest falder der noget regn, mens det i ørkenområderne er så varmt, at regnen fordamper, inden den rammer jorden.

Mængden af ​​vand i floden Niger er faldet på grund af befolkningstilvækst og klimaændringer, og vandmangel er et stort problem i landet. På grænsen mellem Niger, Tchad, Nigeria og Cameroun ligger Tchad-søen. Søen giver vand til mere end 20 millioner mennesker i de omkringliggende områder, men på grund af overforbrug og tørke er Tchad-søen også gradvist aftagende.

Niger har ringe adgang til energi, og kun 20 procent af befolkningen har elektricitet. Træ er den mest almindelige energikilde, og træskæring har ført til skovrydning og jorderosion. Minedrift er også meget udbredt i landet. På grund af de radioaktive emissioner fra minedrift er flere områder, herunder vigtige vandkilder, blevet ødelagt.

Historie

Det nordlige Niger har været beboet i 40.000 år. Fra omkring år 600 til 800 opstod Songhai-riget i sydvest og Kanem-riget i øst ved grænsen til nutidens Tchad. Marokko erobrede Songhai-imperiet i slutningen af ​​det 16. århundrede. Frankrig begyndte sin kolonisering af området i 1880'erne, og i 1904 etablerede de kolonien Fransk Vestafrika, som omfattede det nuværende Niger. Frankrigs erobringer skete hurtigt og brutalt, men franskmændene viste ingen større interesse for landet, før uran blev fundet i 1959.

Niger blev en selvstyrende republik inden for det franske Commonwealth i 1958, men blev helt uafhængig med Hamani Diori som sin første præsident i 1960. Landet har kæmpet for at etablere et stabilt demokrati. I flere perioder har det uafhængige Niger været styret af militærkupregimer, og politik har været præget af stærke modsætninger, mislykkede forsøg på forsoning og økonomiske vanskeligheder. Senest i 2010 blev der gennemført et militærkup. Militærkuppet blev midlertidigt hilst velkommen af ​​oppositionen, fordi præsidenten året før havde opløst parlamentet og ændret forfatningen, så han ikke behøvede at træde tilbage som præsident. Gennem en folkeafstemning modtog Niger en ny forfatning, som igen begrænsede præsidentens magt.

Siden 2010 har landet haft to præsidentvalg, men diverse korruptionssager og manglende pressefrihed gør, at landet kun ses som et delvist frit land.

Samfund og politik

Niger er en republik med et flerpartisystem, hvor præsidenten er statsoverhoved og øverstkommanderende, men den udøvende magt ligger hos regeringen. Præsidenten udpeger premierministeren, som udpeger resten af ​​regeringen. Den lovgivende magt ligger hos en folkevalgt generalforsamling, og en fjerdedel af alle ministre og folketingsmedlemmer skal være kvinder.

Ikke desto mindre står de valgte regeringer over for store udfordringer. Statens magt er begrænset til byerne, og store områder er lovløse. Kriminelle bander, narkotika- og menneskesmuglere samt muslimske ekstremistiske grupper bevæger sig frit over landegrænser. Problemerne forværres af statens mangel på ressourcer og udbredte korruption. Niger er et af de mindst udviklede lande i verden. I 2020 anslog UNICEF, at omkring tre millioner nigerianere havde behov for humanitær bistand på grund af fødevaremangel.

Niger har længe været delt i to med hver sin historie og kultur. I nord lever tuaregerne som nomader, mens der i syd er en landbrugskultur. Uenigheder og konflikter mellem forskellige stammer og etniske grupper, om land, vand og græsningsområder, præger stadig landet. Tuareg-ørkenbefolkningen har til tider været i væbnet oprør mod staten for at øge deres politiske og sociale rettigheder, men ud over 2010'erne har islamistiske ekstremister som gruppen Boko Haram forårsaget de største problemer.

Læs mere om konflikten omkring Boko Haram her

Økonomi og handel

Nigers økonomi er baseret på landbrug og uran. 80 procent af befolkningen lever af landbruget. Uran står for halvdelen af ​​landets eksportindtægter. Niger er en af ​​verdens største producenter af uran. Ved siden af ​​uran er olie, guld og grøntsager vigtige handelsvarer.

Det betyder, at den økonomiske udvikling er afhængig af priserne på verdensmarkedet og vejret. Landet har en stor sort sektor, der udgør 70 procent af al økonomisk aktivitet. Den uformelle sektor er den del af en økonomi, der ikke er registreret hos myndighederne og dermed ikke genererer skat til staten. Derudover er der omfattende smugling af varer over grænsen til Nigeria.

Den økonomiske udvikling hæmmes af ufrugtbar jord, politiske konflikter, landets isolerede position, høje transportomkostninger, et ugæstfrit klima og mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Kilder

Landguiden, Store Norske Leksikon, BBC Country Profiles, CIA World Facebook. Befolkningstallene og HDI-indeksen er fra FN, Økologisk fodaftryk er fra Global Footprint Network.